Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Državni svjedok: Netanjahu mi je dao instrukcije da počinim krivično djelo


Benjamin Netanjahu

Bivši generalni direktor izraelskog Ministarstva komunikacija Izraela Šlomo Filber rekao je istražiteljima da je premijer Benjamin Netanjahu manipulisao njime da prekrši zakon, a da on toga nije bio svjestan, javili su u srijedu uveče izraelski mediji.

Filber je pristao da bude državni svjedok kako bi izbjegao kaznu u slučaju sumnji na korupciju što bi mogla biti prekretnica za Netanjahua suočenog sa nizom optužbi za korupciju koje bi mogle da ga zbace s vlasti, navodi agencija AP.

Svjedočenje Filbera, Netanjahuove desne ruke, kako ga nazivaju izraleski mediji, najnovije je u nizu skandala s kojima se Netanjahu suočio.

Policija još nije potvrdila da li će Filber svjedočiti protiv Netanjahua, ali su vodeći izraelski dnevni listovi objavili u srijedu da je dogovor sa tužilaštvom postignut.

Glavni urednik dnevnika Harec Aluf Ben objavio je danas da su to "posljednji dani vladavine Benjamina Netanjahua" i da je njegovom "rukovođenju zadat oštar udarac, očito smrtonosni".

Netanjahuov saradnik Filber je uhapšen zbog sumnje da je promovisao propis koji donosi stotine miliona dolara telekomunikacionoj kompaniji Bezek u zamjenu za povoljno izvještavanje novinske internet stranice Vala koja pripada toj kompaniji o Netanjahuovoj porodici.

Izvještaji o tome su objavljeni nakon optužbi da je jedan drugi Netanjahuov saradnik pokušao da podmiti sudiju u zamjenu za zatvaranje slučaja protiv Netanjahuove supruge.

XS
SM
MD
LG