Dostupni linkovi

Ukrajina prihvatila održavanje lokalnih izbora u separatističkim područjima


Ukrajinski vojnici sakupljaju listiće iz glasačke kutije tokom lokalnih izbora u Marinki na istoku Ukrajine, mart 2019.

Ukrajina je u utorak potpisala dugonajavljivani sporazum sa ukrajinskim sepratistima, Rusijom i evropskim posmatračima o privremenom zakonu o izborima u istočnim delovima zemlje pod kontrolom proruskih separatista, čime se otvara put za mirovne pregovore sa Moskvom, prenosi AP.

Potpisivanje tog sporazuma u prestonici Belorusije, Minsku, ocenjeno je kao veliki korak novog ukrajinskog rukovodstva ka rešavanju konflikta u istočnoj Ukrajini u kome je ubijeno više od 13.000 ljudi i zbog koga se iselilo više od milion njih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio u Kijevu da se Ukrajina složila sa održavanjem lokalnih izbora na istoku zemlje, koji je pod kotrolom separatista koje podržava Rusija od aprila 2014.

On je precizirao da su neutemeljena strahovanja od prevelikih ustupaka separatistima, ukazujući da će izbori biti održani samo kada Ukrajina bude ponovo kontrolisala sve svoje granice sa Rusijom.

"Tamo neće biti bilo kakvih izbora ako su trupe još uvek tamo", rekao je on.

On je takođe insistirao na tome da će izbori biti održani u skladu sa ukrajinskim zakonom, što znači da bi svim kandidatima i političkim strankama trebalo dozvoliti da se kandiduju. Separatistički lideri odbacili su tu ideju u prošlosti.

Separatisti i Ukrajina složili su se da će izbori biti smatrani važećim sve dok ih Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) ocenjuje kao slobodne i pravedne, rekao je Zelenski.

Potpisivanje sporazuma o izborima na istoku Ukrajine je viđeno kao uklanjanje poslednje prepreke za očekivani susret Zelenskog, Putina i lidera Francuske i Nemačke, kao posrednika u mirvnim pregovorima.

Zvaničnici u Moskvi su pozdravili potpisivanje sporazuma a francuski predsednik Emanuel Makron je ranije u utorak izjavio da očekuje da će se susret desiti uskoro.

XS
SM
MD
LG