Dostupni linkovi

Trumpova administracija ponovno šalje vojnu pomoć Ukrajini


Ukrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa osigurala je 250 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, rekli su u četvrtak američki senatori, nakon što su zastupnici obje strane izrazili zabrinutost da je Bijela kuća zadržala novac koji je Kongres odobrio, prenosi Reuters.

Novac je namijenjen kako bi ga Ukrajina koristila u svojoj borbi s proruskim separatistima koje podržava Moskva. Rusija je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine.

Neki su demokrati ispitivali je li administracija uskratila novac za pritisak na ukrajinsku vladu kako bi podržala Trumpovu kampanju za predsjedničke izbore pokretanjem istrage jednog od njegovih glavnih suparnika na američkim izborima 2020. godine.

Republikanski i demokratski članovi Odbora za dodjeljivanje sredstava pri Senatu rekli su da je Bijela kuća u srijedu navečer osigurala novac, nekoliko sati prije nego što je Odbor trebao raspravljati o izmjeni nacrta zakona o trošenju sredstava za obranu, koji bi spriječio Trumpa u takvim akcijama u budućnosti.

Dužnosnik administracije je potvrdio da je novac osiguran, ne pružajući nikakvo objašnjenje. Bijela kuća je rekla samo da pregledava program pomoći Ukrajini.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG