Dostupni linkovi

Trump tražio od premijera Australije pomoć zbog Muellerove istrage 


Američki predsjednik Donald Trump tokom G20 samita u Japanu sa australskim premijerom Scott Morrisonom
Američki predsjednik Donald Trump tokom G20 samita u Japanu sa australskim premijerom Scott Morrisonom

Američki predsjednik Donald Trump tražio je od australskog premijera Scotta Morrisona pomoć pri istraživanju Muellerove istrage, potvrdile su vlasti Australije, prenosi BBC.

Američki i australski mediji prenose da je Trump tražio od Morrisona da pronađe dokaze kojima bi diskreditovao istragu o uplitanju Rusije u američke izbore 2016. godine.

Australija je potvrdila da su premijer ove zemlje i američki predsjednik razgovarali telefonom te da je Scott Morrison pristao pomoći Trumpu.

Pristup transkriptu razgovora bio je ograničen na mali broj Trumpovih saradnika, što je protivno standardnom protokolu. Ista ograničenja bila su primjenjena na telefonski razgovor sa Ukrajinom, što je podiglo sumnju da je osoblje Bijele kuće pokušalo sakriti informacije i o razgovoru sa Australijom.

Informacija o ovom telefonskom razgovoru dolazi u momentu kada se Trump suočava sa procesom opoziva zbog razgovora kojeg je vodio sa drugim stranim liderom, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Američki predsjednik je optužen da je od Zelenskog tražio pomoć u istraživanju Trumpovog političkog rivala, demokratskog kandidata i bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

Informacije o telefonskom pozivu koje je prvenstveno otkrio za sada nepoznati zviždač u žalbi, podstakle su demokrate da pokrenu proces opoziva američkog predsjednika.

U međuvremenu, prenosi BBC pisanje Washington Posta, američki ministar pravosuđa, William Barr, održavao je privatne sastanke sa italijanskim i britanskim obavještajnim dužnosnicima kako bi od njih tražio pomoć pri istrazi Muellerovog ispitivanja.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG