Dostupni linkovi

Počelo suđenje po tužbi vlasnika vozila protiv Folksvagena u Nemačkoj


Logo Folksvagena
Logo Folksvagena

Pred nemačkim sudom u ponedeljak je počelo suđenje po tužbi oko 470.000 kupaca koji od proizvođača automobila Folksvagen traže obeštećenje zbog kupovine vozila u koja je ta kompanija ugradila softver za varanje na testovima izduvnih gasova, prenosi AP.

U procesu, koji je u ime stotina hiljada vlasnika dizel vozila pokrenuo Savez organizacija nemačkih potrošača, primenjuju se prošle godine usvojena pravila koja omogućavaju podnošenje kolektivne tužbe.

Novi sistem je uveden delom i zbog skandala u vezi s Folksvagenovim korišćenjem softvera za isključivanje kontrole emisije gasove tokom vožnje, a ta kontrola se uključuje samo kada su vozila na testiranju, što je otkriveno 2015. godine.

Sud u Braunšvajgu proglasio je u ponedeljak (30. septembar) tužbu dozvoljenom, javila je agencija DPA, ali je nagovestila da će tužioci imati puno posla kako bi dokazali tvrdnje.

Sudija Mihael Nef je sugerisao da bi dve strane trebalo da razmotre dogovor o poravnanju koje je "moguće, mada veoma teško".

Nef je rekao da će sud morati da odluči da li su vlasnici vozila pretrpeli štetu od samog softvera za varanje ili od kasnije uvedenih zabrana vožnje starijih dizel automobila u nekim oblastima.

On je naveo da je u većini slučajeva nastavljeno korišćenje automobila.

XS
SM
MD
LG