Dostupni linkovi

U SAD-u podignuta optužnica protiv inženjera Fiat Chryslera


Jedan inženjer italijansko-američke firme Fiat Chrysler (Fiat-Krajsler) u utorak je zvanično optužen u SAD-u za zavjeru radi prevare saveznih vlasti pri mjerenju zagađenja izduvnim gasovima iz dizel-motora više od 100.000 vozila Fiat i Chrysler.

Emanuele Palma (40), Italijan koji živi u američkoj saveznoj državi Michigan, treba da po federalnoj optužnici dođe na suđenje u Detroitu.

Palma, koji je do juna 2016. godine bio direktor jedne od fabrika motora Fiat Chrysler, optužen je zbog opremanja motora tako da tokom zvaničnog, državnog testiranja, rade s manje goriva i snage da bi se lažno pokazalo da zagađuju manje nego što zaista čine.

Fiat Chrysler je ove godine zbog te obmane pristao na poravnanje s federalnim vlastima SAD-a i s vlastima Kalifornije koje ga je koštalo 650 miliona dolara. To poravnanje se odnosilo samo na prevaru s dizel motorima vozila Jeep Grand Cherokee (Džip Grend Čiroki) i kamioneta Ram 1500, proizvedenim od 2014. do 2016. godine.

U drugom takvom slučaju, Volkswagen (Folksvagen) je 2017. godine priznao krivicu zbog sličnog skandala s izduvnim gasovima dizel-motora, i pristao da plati 4,3 milijarde dolara kazne, kao i da milijardama dolara otkupi od vlasnika inkriminisana vozila.

XS
SM
MD
LG