Dostupni linkovi

Nove optužbe protiv rukovodstva Folksvagena zbog dizel skandala


Njemački tužioci podigli su nove optužnice protiv rukovodilaca Folksvagena što bi moglo ugroziti napore kompanije da popularizira proizvodnju električnih vozila.

Proizvođač autombila Folksvagen (Volkswagen) zadobio je novi udarac zbog skandala od prije četiri godine kada su američki istražitelji ustanovili da je kompanija varala na testovima dizel vozila, pišu svjetski mediji povodom optužnice njemačkih tužioca da su rukovodioci prevarili dioničare sakrivajući od njih informacije o skandalu s ciljem da podupru cijenu dionica.

Skandal od 30 milijardi eura

Optužujući rukovodioce Folksvagena za manipulisanje tržištem zbog toga što na vrijeme nisu informisali investitore o dizel skandalu 2015. godine, njemački tužioci zadali su udarac naporima kompanije da skandal ostavi iza sebe i bez prepreka krene u proizvodnju ekološki prihvatljivih vozila, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Izvršni direktor Herbert Dis (Diess), predsjedavajući Hans Diter Peč (Dieter Poetsch) i bivši izvršni direktor Martin Vinterkorn (Winterkorn) optuženi su da su prekasno obavijestili tržišta o ogromnim troškovima Folksvagena proizašlih iz skandala od prije četiri godine - kada su regulatori otkrili da je oko 11 miliona dizel automobila širom svijeta opremljeno ilegalnim softverom, smišljenim da ometa ispitivanja zagađenja.

Folksvagen je priznao da je instalirao softver koji je uključivao kontrolu zagađenja prilikom testiranja vozila, a koji se isključivao tokom svakodnevne vožnje. Zbog toga je, ističe Njujork tajms, izgledalo kao da automobili zadovoljavaju stroga američka ograničenja za zagađivače poznate kao azotni oksidi.

Taj skandal koštao je Folksvagen više od 30 milijardi eura novčanih kazni, troškova i nagodbi. Proizvođač automobila se izvinio i priznao krivicu u SAD-u, gdje su dvojica izvršilaca osuđena na zatvorsku kaznu, a šestorica ostalih, uključujući Vinterkorna, optuženi su iako nisu mogli biti izručeni. Također, dodaje list, njemački tužioci su u aprilu optužili Vinterkorna i četvoricu drugih za prevaru u skandalu s emisionim testovima. Pravni postupak i dalje traje.

Folksvagen je navode novih optužnica nazvao "neutemeljenim" i podržao Peča i Disa. No, ukazuje Njujork tajms, optužbe bi mogle predstavljati veliku smetnju generalnom direktoru Herbertu Disu koji preusmjerava kompaniju prema ekološki prihvatljivim vozilima sa nultim emisijama. Dis je prije samo nekoliko dana na sajmu automobila u Frankfurtu predstavio novi automobil na baterijski pogon, ID.3, i pokazao novu verziju Folksvagenovog logotipa kako bi se naglasila transformacija proizvođača automobila.

Koliko su izgubili dioničari

U optužnici na 640 stranica se navodi da rukovodioci Folksvagena nisu pravovremeno informisali investitore o finansijskim rizicima dizel skandala odnosno da nisu izvršili svoju dužnost prema investitorima, napisao je CNN podsjećajući da prema njemačkom zakonu, najviši rukovodioci moraju obavijestiti dioničare o informacijama koje mogu uticati na cijene dionica – poput značajnih finansijskih rizika – čim ih postanu svjesni.

Iako je Folksvagen, kao stub njemačke ekonomije koji zapošljava oko 650.000 radnika, godinama pokušavao skandal ostaviti po strani, istrage s obje strane Atlantika koje su rezultirale optužnicama protiv rukovodilaca podrivaju tvrdnje kompanije da viši menadžeri nisu bili svjesni varanja u emisionim testiranjima do kraja 2015. godine.

Pored troškova skandala po Folksvagen od 30 milijardi eura i dioniačari su također pretrpjeli velike gubitke, ukazuje CNN. Akcije Folksvagena pale su skoro 40 odsto pošto su objavljeni navodi o varanju na testovima.

Vinterkorn je, navode tužioci, bio potpuno upoznat sa situacijom najkasnije od maja 2015. godine, a Peč i Dis su znali do 29. juna ili 27. jula 2015. godine. Vinterkorn, koji je odstupio sa funkcije izvršnog direktora nakon otkrivanja skandala, već se suočio s optužbama u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, podsjeća CNN. Američki tužioci su prošle godine tvrdili kako je bio obaviješten o varanju na testovima ispušnih plinova dizelskih motora već u maju 2014.

Nove optužbe vjerovatno će povećati pritisak na Disa, koji se pridružio najvećem svjetskom proizvođaču automobila samo nekoliko mjeseci prije nego što je dizelski skandal izašao u javnost. Dis je od 2018. izvršni direktor grupe, koja uključuje Audi, Porše (Porsche) i Škodu (Skoda) i od tada pokušava pažnju sa skandala prebaciti na proizvodnju električnih automobila.

Beskorisno ažuriranje softvera

U prethodnoj optužnici koju su njemački tužioci podigli u vezi "dizel skandala" za prevaru optuženi su Vinterkorn i još tri menadžera Folksvagena, podsjeća BBC ističući kako su tužioci optužili bivšeg izvršnog direktora za "posebno ozbiljnu" prevaru, kao i kršenje zakona o konkurenciji.

Rekli su da je bivši izvršni direktor trebao što prije upozoriti vlasnike automobila i vlasti u Evropi i SAD-u o manipulaciji emisionim testovima dizela. Također su ga optužili da je odobrio "beskorisno" ažuriranje softvera osmišljeno kako bi prikrio pravi razlog viših razina emisija motora automobila. Do toga je došlo nakon što je mjesec dana ranije američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila Folksvagen i Vinterkorna.

Komisija je tvrdila da je kompanija dovela u zabludu investitore izdavanjem obveznica i vrijednosnih papira vrijednih više milijardi američkih dolara, bez otkrivanja da je izvršena prevara s emisionim testovima. Iz kompanije su tada, ističe BBC, odgovorili da će žestoko osporiti tužbu SEC-a.

Milijarde koje su otišle u dim

Svako ko je kupio Folksvagenove dionice u mjesecima prije septembra 2015. može se osjećati ogorčenim što nije posjedovao iste informacije koje su imali rukovodioci kompanije. Više od 30 milijardi eura tržišne vrijednosti otišlo je u dim kada su američki regulatori izašli u javnost sa optužbama protiv Folksvagena za upotrebu manipulativnih softvera, koji su na testovima prikrivali nivoe ispušnih plinova koje vozilo proizvede, piše Blumberg (Bloomberg).

Ako slučaj krene u suđenje, a to ne bi bilo prije naredne godine, stvari bi mogle postati nezgodne za Folksvagen. Ta vijest posebno je nepovoljna za Disa, koji je predvodio napore automobilskog giganta da se dizel skandal ostavi po strani i prigrle električna vozila.

Optužbe su podsjetnik i da se Folksvagen možda pomalo kavalirski ponio prema bivšim direktoru finansija Pečeu i njegovom promovisanju na mjesto predsjedavajućeg iako je nad njim visio navod o manipulaciji tržištem, ocjenjuje Blumberg.

S obzirom na paniku da se svako navođenje američke kriminalne ili regulatorne istrage obično pokreće u upravnim dvoranama korporacije, čini se bizarnim da rukovodioci Folksvagena nisu prepoznali ozbiljnost problema s kojom se kompanija suočila u 2015. i da nisu odmah obavijestili investitore.

Trajne posljedice prevare

Bilo da se radi o sudovima ili salonima za prodaju, efekti prevare proizvođača automobila u 2015. godini plaćat će se godinama, ističe Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Kompanija je već platila ili izdvojila otprilike 30 milijardi eura za popravke proizvoda, novčane kazne i pravne takse povezane s onim što naziva "dizelskim problemom". Dodatni troškovi postali su manji u posljednjim finansijskim periodima, ali nisu nestali, ističe Volstrit žurnal.

Ukoliko rukovodioci budu proglašeni krivim za manipulaciju tržištem, finansijske posljedice bile bi teške za njemačkog proizvođača automobila. Potraživanja koja su protiv kompanije podnijeli investitori izvan Sjedinjenih Država i samo Kanade ukupno su iznosila 9,6 milijardi eura, prema posljednjem najnovijem godišnjem izvještaju. Čak i ako se najnoviji navodi odbace na njemačkim sudovima – a Folksvagen djeluje uvjeren da može pobijediti – slučaj bi se mogao vući godinama, stvarajući nove pravne troškove.

Ono što sada stvarno smeta investitorima je indirektna posljedica skandala - velika opklada direktora Disa na električna vozila u cilju iskupljenja. Kompanija je ranije ove godine rekla da će uložiti više od 30 milijardi eura za elektrifikaciju asortimana svojih vozila do 2023. Veliko je pitanje, s obzirom na trošak baterijske tehnologije, koliko će to kupci biti spremni platiti, zaključuje Volstrit žurnal.

XS
SM
MD
LG