Dostupni linkovi

Tramp traži susret sa 'uzbunjivačem'


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp u seriji ljutitih tvitova napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči sa onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor sa inostranim liderom na potpuno "netačan i prevarantski" način.

On je dodao da ne želi da se sastane samo sa uzbunjivačem "koji je izneo informacije iz druge i treće ruke", već i sa osobom "koja mu je nezakonito dala te većim delom netačne informacije".

"Da li je ta osoba špijunirala predsednika SAD? To će imati velike posledice", napisao je Tramp.

Istakao je da želi da predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma kongresa Adam Šif bude ispitan na najvišem nivou zbog "prevare i izdaje".

"Njegove laži iznete su na najbezobrazniji i najgrozniji način koji je ikada viđen u Kongresu. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsednik", naveo je Tramp.

Šif je juče izjavio da je američki Kongres odlučan u nameri da dobije pristup razgovorima Trampa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima i dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Tramp ugrozio nacionalnu bezbednost SAD.

Nakon dojave anonimnog uzbunjivača iz obaveštajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva.

Demokrate navode da je Tramp zloupotrebio položaj i od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio političku uslugu - da istraži poslovanje u Ukrajini sina njegovog potencijalnog protivkandidata iz redova demokrata Džozefa Bajdena.

XS
SM
MD
LG