Dostupni linkovi

Trump: Opoziv najveća prevara u istoriji američke politike


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsednik Donald Trump opisao je pokretanje postupka svog opoziva (impičment) kao "najveću prevaru u istoriji američke politike".

Trumpova izjava u video poruci na negovom Tviter nalogu usledila je kao odgovor na istragu pokrenutu usled optužbi da je zadržavao vojnu pomoć Ukrajini kako bi izvršio pritisak na Kijev da pokrene istragu protiv svog političkog protivnika, bivšeg američkog potpredsednika Joea Bidena.

Trump je rekao da Demokrate, koje su prošle sedmice u Predstavničkom domu pokrenule istragu “građanima žele da oduzmu sve”.

“Demokrate žele da vam oduzmu oružje, zdravstvenu negu, žele da oduzmu vaše glasove, vašu slobodu, vaše sudije, sve. Mi ne možemo nikada to da dozvolimo."

U središtu skandala je izveštaj 'zvizdača' (whistleblower), obajvljen u toku ove nedelje koji sadrži detaljan razgovor Donalda Trumpa sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, vođen 25. jula.

Razgovor pokazuje da je Tramp tražio od Zelenskog da istraži kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena, čiji sin je radio za ukrajinsku gasnu kompaniju.

Pominje se i istraga internet kompanije CrowdStrike u slučaju hakovanja servera Demokratske stranke uoči predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Dvojica predsednika se slažu u oceni da Evropa mnogo manje pomaže Ukrajini nego SAD.

Bela kuća je 25. septembra objavila grubi transkript razgovora Trumpa i Zelenskog na pet stranica.

Da li pokretanje opoziva ide u prilog Trampu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG