Dostupni linkovi

Sukobi policije i demonstranata u trgovinskoj četvrti Hongkonga


Protesti u Hongkongu, 29. september 2019.
Protesti u Hongkongu, 29. september 2019.

Prodemokratski demonstranti sukobili su se u nedelju u trgovinskoj četvrti Hongkonga sa policijom koja je ispaljivala suzavac da ih rastera, drugi uzastopni dan protesta u tom gradu.

Hongkong od juna prolazi kroz svoju najgoru krizu od kada je vraćen Pekingu 1997. godine sa skoro svakodnevnim akcijama demonstranata.

Demonstranti su pojačali proteste ovog vikenda uoči obeležavanja 70. godišnjice Narodne Republike Kine, u utorak, kada će u Pekingu biti organizovana velika vojna prada namenjena da pokaže kako je zemlja za nekoliko decenija postala druga najveća svetska sila.

Policija je u nedelju ispaljivala suzavac u kvartu Kozvej Bej, poznatom po brojnim luksuznim prodavnicama.

Demonstranti, od kojih su mnogi bili obučeni u crno sa kišobranima i posterima u rukama pevali su pesme i uzvikivali "Stani uz Hongkong, bori se za slobodu" kada su zauzeli deo puta i krenuli ka kompleksu vladinih zgrada, prenosi agencija AP.

Okršaji sa snagama reda su izbili kada su demonstranti opkolili i gurali policiju koja je zatim krenula sa hapšenjima.

Mnogi su se razbežali kada je policija ispalila više rundi suzavca pošto su se demonstranti okupili u velikom broju u toj trgovinskoj četvrti i gađali policiju raznim predmetima. Ali su se posle toga ponovo vratili da počnu svoj planrani marš.

Nasilje je usledilo posle sukoba u subotu kada su manje grupe demonstranata bacale Molotovljeve koktele i cigle u pravcu policije koja je uzvrtila vodenim topovima i suzavcem.

U subotu uveče su se hiljade ljudi okupile u parku ispred Parlamenta gde je 28. sptembra 2014. godine počeo Pokret kišobrana, mirne okupacije srca finansijske i političke četvrti grada koja je trajala 79 dana.

Nasilje na protestima u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Demonstranti takođe planiraju da izađu na ulice u utorak uprkos zabrani policije, što izaziva strah da će biti još scena nasilja i staviti u neprijatan položaj kineskog predsednika Si Đinpinga u trenutku kad njegova vladajuća Komunistička partija obeležava 70. godišnjicu.

XS
SM
MD
LG