Dostupni linkovi

Bijela kuća objavila detalje razgovora Trampa i Zelenskog


Volodmir Zelenski i Donald Tramp
Volodmir Zelenski i Donald Tramp

Bijela kuća je objavila detalje telefonskog razgovora između predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa i njegovog kolege iz Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Razgovor pokazuje da je Tramp tražio od Zelenskog, 25. jula, da istraži kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena, čiji sin je radio za ukrajinsku naftnu kompaniju.

Razgovor je dospio u žižu javnosti nakon što su američki mediji objavili da je zviždač iz obavještajne zajednice podnio prijavu protiv Trampa, uznemiren zbog obećanja koje je Tramp, navodno, dao izvjesnom stranom lideru.

New York Times, pozivajući se na dvije osobe upoznate sa slučajem, tada je prenio da se "barem dio navoda odnosi na Ukrajinu"

Tramp je tako u utorak obećao da će “kompletan i neredigovan transkript” njegovog razgovora biti pušten u javnost. Ali, detalji koje je otkrila Bijela kuća u srijedu su ustvari zabilješke razgovora koje su pisali američki zvaničnici koji su slušali razgovor, navodi BBC.

Tramp spominje Zelenskom kako je Džo Bajden, kao američki potpredsjednik, 2016. lobirao da Ukrajina otpusti svog vrhovnog tužitelja Viktora Šokina.

Šokinova kancelarija je otvorila istragu protiv Burisme, kompanije za prirodni gas u kojoj je Bajdenov sin, Hanter Bajden bio član uprave.

Šokin je otpušten u martu 2016. godine.

Citira se Trampova izjava u razgovoru koja glasi: “Druga stvar, mnogo se priča o Bajdenovom sinu. Da je Bajden zaustavio procesuiranje i mnogo ljudi želi znati o tome, tako da, sve što možete uraditi sa državnim tužiocem, bilo bi sjajno”.

“Bajden se okolo hvalio da je zaustavio procesuiranje, pa ako možete to pogledati. To mi zvuči užasno”, rekao je Tramp.

Na to mu je Zelenski odgovorio: „Prvo, razumijem i upoznat sam sa situacijom. Pošto smo osvojili apsolutnu većinu u parlamentu, sljedeći tužilac će biti 100 posto moj čovjek, moj kandidat, koji će biti odobren u parlamentu i početi će raditi u Septembru. On ili ona će pogledati tu situaciju, naročito kompaniju koju ste spomenuli ovdje. Problem istrage u ovom slučaju je zapravo stvar povratka poštenja tako da ćemo se pobrinuti za to i radit ćemo na istrazi ovog slučaja“.

Dodao je i da, ako Sjedinjene Države imaju neke detalje o ovom slučaju, da proslijede Ukrajini.

XS
SM
MD
LG