Dostupni linkovi

Kurcova stranka vodi na izborima u Austriji, pad krajnje desnice


Predizborni pakati u Austriji
Predizborni pakati u Austriji

Austrijska narodna stranka (OVP) doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca vodi na vanrednim parlamentarnim izborima, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) ostvarila znatno lošiji rezultat od očekivanog, pokazuju prve izlazne ankete, a prenosi agencija AFP.

Na izborima raspisanim posle pada Kurcove koalicione vlade sa FPO u maju, njegova Austrijska narodna stranka je osvojila 37,2 odsto glasova, što je 5,7 odsto više nego na prethodnom glasanju u oktobru 2017. godine, pokazuju rezultati objavljeni posle zatvaranja birališta u 17 sati.

Nekadašnji koalicioni partner, FPO pala je sa skoro 26 procenata na poslednjim izborima na oko 16 procenata, dok je Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) na 22 odsto.

Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su posle afere "Ibica" zbog koje se raspala koalicija desnice i ekstremne desnice posle 18 meseci.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc najavio je te izbore 18. maja posle objavljivanja kompromitujućeg video snimka za ekstremno desničarsku Slobodarsku partiju Austrije sa kojom je bio u koaliciji od kraja 2017. godine.

Izbori su bili test za FPO sa čijeg je čela posle skandala, nakon 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe.

Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog "afere Ibica" Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru.

Zemljom od tada upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

XS
SM
MD
LG