Dostupni linkovi

U Austriji u nedelju parlamentarni izbori, Kurc favorit


Predizborni plakati u Beču, ilustrativna fotografija

Građani Austrije glasaće sutra na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da okončaju političku krizu posle korupcionaškog skandala koji je u maju doveo do pada koalicione vlade tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Kurcova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) važi za favorita na izborima u nedelju, 29. septembra, ali za sada nije jasno da li će se on opredeliti da obnovi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), zbog koje je pala njegova vlada, ili će potražiti nove partnere.

Od prolećne drame i pada vlade OVP i FPO zemljom s 8,8 miliona ljudi upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Izbori će biti i test da li se nacionalistička FPO oporavila od skandala zbog kojeg je s njenog čela posle 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe, piše AP.

Štrahe je podneo ostavku posle objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju. Zbog "afere Ibica" Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, posle čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepoverenje kancelaru.

Četiri meseca kasnije, ankete daju veliku prednost Kurcovoj OVP, stranci desnog centra, dok se FPO bori za drugo mesto sa Socijaldemokratskom partijom Austrije (SPO). Socijaldemokrate su predvodile mnoge koalicione vlade posle Drugog svetskog rata, ali sada, pod vodjstvom Pamele Rendi-Vagner, ne stoje dobro kao nekad.

Prema nedavnim anketama, Kurcova OVP ima podršku 33-34 odsto birača, dok su i socijaldemokrate i FPO izmedju 20 i 23 odsto. Zeleni, koji na prošlim izborima nisu prešli cenzus, mogu da računaju na 11 do 13 odsto, dok liberalnu stranku NEOS podržava oko osam odsto birača.

Na izborima održanim u oktobru 2017. godine, OVP je dobila 31,5 odsto glasova, SPO 26,9 odsto, a FPO 26 odsto. Iako deluje da je FPO izgubila deo biračkog tela posle "afere Ibica", ona i dalje uživa podršku znatnog broja birača.

Kurc će posle izbora verovatno moći da bira izmedju više potencijalnih partnera, zbog čega koalicija na čijem bi čelu bio bilo ko osim njega nije izgledna.

Medjutim, 33-godišnji Kurc, koji je kancelar postao posle izbora 2017. godine, kada je kampanju usmerio na ograničavanje migracija, tvrdi da očekuje neizvesniji ishod izbora nego što ankete predvidjaju i navodi da na sutrašnjem glasanju "nije dovoljno biti prvi".

"Garantujem vam kada bude postojala većina protiv nas, ta većina će biti iskorišćena", rekao je Kurc.

FPO, koju sada predvodi 48-godišnji Norbert Hofer, rado bi ponovo ušla u vladu sa OVP. Kurc govori pozitivno o Hoferu, čija je retorika relativno umerena, ali bi obnovu koalicije dve stranke mogao da zakomplikuje animozitet konzervativaca i tvrdokornog lidera FPO u parlamentu Herberta Kikla, ministra unutrašnjih poslova u Kurcovoj vladi.

Kurc je 2017. doprineo okončanju "velike koalicije" predvodjene socijaldemokratama, pa bi formiranjem nove zapravo poništio priču o promeni koja mu je u osnovi donela popularnost, ocenjuje Hofer.

Sam Kurc je otvorenim ostavio sve opcije, rekavši za ORF da bi "svaka demokratski izabrana stranka mogla da bude u vladi".

"Moja omiljena opcija je da formiram koaliciju koja radi dobro za Austriju, s kojom možemo da nastavimo putem promena, sprovedemo neophodne reforme, u kojoj se ne sporimo i radimo za zemlju", rekao je Kurc.

Favorit za mesto kancelara je dodao da je "manjinska vlada takodje opcija", ako stabilna koalicija ne bude moguća.

XS
SM
MD
LG