Dostupni linkovi

Ministarstvo odbilo RSE: Ugovori o ruskoj vojnoj donaciji tajni


Pilozi Rusije i Srbije pored aviona MIG-29 na aerodromu Batajnica kod Beograda, oktobar 2018.
Pilozi Rusije i Srbije pored aviona MIG-29 na aerodromu Batajnica kod Beograda, oktobar 2018.

Ministarstvo odbrane Srbije donelo je rešenje kojim se odbija zahtev Radija Slobodna Evropa (RSE) da u skladu sa zakonom dostavi ugovore i anekse ugovora između Srbije i Ruske Federacije, kao i između Srbije i Belorusije o donaciji vojne opreme.

Rešenjem od 20. septembra 2019. Ministarstvo odbrane odbilo je da dostavi kopije ugovora između Rusije i Srbije o donaciji 6 aviona MIG-29, 30 oklopnih vozila BRDM/2MS i 30 tenkova T-72MS, kao i kopije ugovora između Srbije i Belorusije o donaciji 4 aviona MIG-29.

Kao razlog, Ministarstvo odbrane je navelo da traženi ugovori "sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne".

"Davanje informacija trećim zemljama, odnosno fizičkom i pravnom licu ne može se vršiti u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Iz navedenih razloga, ugovori su poverljivi", navodi se u rešenju ministarstva dostavljenom RSE.

RSE je zvaničan zahtev ministarstvu dostavio 22. avgusta 2019. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane je tražilo produženje roka za postupanje po zahtevu, da bi na kraju ipak donelo odluku da informacije ne dostavi, uprkos činjenici da su vrednosti donacija svih drugih država Vojsci Srbije u Informatoru o radu Ministarstva uredno navedene.

Nadležni organi, pre svega Ministarstvo odbrane Srbije, nikada nisu objavili podatke o tome koja je vrednost aviona MIG-29 koje je Rusija donirala Srbiji, kao ni o tome koliko je koštao transport ruskih oklopnih vozila BRDM/2MS i ko je snosio troškove transporta, niti su na ta pitanja dostavili odgovor na upit RSE.

Prilikom isporuke oklopnih vozila iz Rusije, kao dela donirane vojne opreme Srbiji, Rumunija, kao članica Evropske unije (EU) je odbila da izda tranzitnu dozvolu za pošiljku iz Rusije zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji 2014. nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

Do odredišta u Srbiji oklopna vozila su, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dopremljena vazdušnim putem.

Kako je potvrdila Vlada Mađarske, ta zemlja je uprkos sankcijama EU dozvolila transport oklopnih vozila iz Rusije za Srbiju, zbog toga što je on obavljen civilnim avionom, za šta nije neophodna dozvola, preneli su mađarski mediji.

XS
SM
MD
LG