Dostupni linkovi

Kremlj: Maduro nije razgovarao s Putinom o novim zajmovima


Nikolas Maduro i Vladimir Putin, Moskva
Nikolas Maduro i Vladimir Putin, Moskva

Kremlj je saopštio da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov venecuelanski kolega Nikolas Maduro nisu razgovarali o novim zajmovima za Karakas tokom susreta u Moskvi, ali da su diskutovali o vojno-tehničkoj saradnji, prenosi Reuters.

Maduro i Putin sastali su se u srijedu u Moskvi.

Rusija je jedan od glavnih saveznika Venecuele u vrijeme kada, kako tvrdi zvanični Karakas, SAD ulaže napore da promijene vlast u ovoj latinoameričkoj zemlji.

Interfaks je u srijedu javio da je grupa ruskih vojnih specijalista stigla u Karakas.

Ruske vlasti slale su trupe u Venecuelu već nekoliko puta ove godine radi servisiranja vojne opreme, uprkos upozorenjima iz Vašingtona da Moskva ne treba da šalje vojnu pomoć Maduru.

Interfaks nije precizirao koliko je vojnih specijalista stiglo, ali je neimenovani izvor rekao da su oni poslati radi održavanja ruske vojne opreme koja je prodata Venecueli.

Kako je došlo do krize u Venecueli?

Osporavani predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Uge Čaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Huan Gvaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirali u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG