Dostupni linkovi

Venecuela: Američke sankcije su pretnja svetskom poretku


Nikolas Maduro

Potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges izjavila je danas da najnovije američke sankcije, kojima je zamrznuta imovina venecuelanske vlade, predstavljaju napad na privatno vlasništvo i pretnju svetskom poretku.

"SAD moraju da shvate jednom za svagda da nisu vlasnice sveta", rekla je Rodriges.

Ona je kazala da "svaka zemlja koja ima investicije u SAD treba da bude veoma zabrinuta jer se time (zamrzavanjem imovine) uspostavlja opasan presedan protiv privatne svojine". Rodriges je navela i da će američke mere verovatno doneti dodatne teškoće narodu Venecuele koji od ranije trpi posledice hiperinflacije i duboke recesije.

SAD su sinoć objavile da su zamrzle svu imovinu venecuelanske vlade, a strane kompanije koje nastave poslovanje s vladom socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura mogu da se nadju na meti američkih sankcija na osnovu te odluke. Tu odluku američkog predsednika Donalda Trampa danas su kritikovale saveznice Venecuele - Rusija i Kuba.

Predsednik Odbora gornjeg doma ruskog parlamenta za spoljne poslove Konstantin Kosačev ocenio je da potez Vašingtona predstavlja grubo mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele i "medjunarodno razbojništvo".

Rusija je čvrsto uz Madura, dok su SAD medju više od 50 država koje su podržale venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida koji se proglasio za privremenog predsednika u pokušaju da zbaci s vlasti Madura.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG