Dostupni linkovi

Venecuela: Američke sankcije su pretnja svetskom poretku


Nikolas Maduro
Nikolas Maduro

Potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges izjavila je danas da najnovije američke sankcije, kojima je zamrznuta imovina venecuelanske vlade, predstavljaju napad na privatno vlasništvo i pretnju svetskom poretku.

"SAD moraju da shvate jednom za svagda da nisu vlasnice sveta", rekla je Rodriges.

Ona je kazala da "svaka zemlja koja ima investicije u SAD treba da bude veoma zabrinuta jer se time (zamrzavanjem imovine) uspostavlja opasan presedan protiv privatne svojine". Rodriges je navela i da će američke mere verovatno doneti dodatne teškoće narodu Venecuele koji od ranije trpi posledice hiperinflacije i duboke recesije.

SAD su sinoć objavile da su zamrzle svu imovinu venecuelanske vlade, a strane kompanije koje nastave poslovanje s vladom socijalističkog predsednika Venecuele Nikolasa Madura mogu da se nadju na meti američkih sankcija na osnovu te odluke. Tu odluku američkog predsednika Donalda Trampa danas su kritikovale saveznice Venecuele - Rusija i Kuba.

Predsednik Odbora gornjeg doma ruskog parlamenta za spoljne poslove Konstantin Kosačev ocenio je da potez Vašingtona predstavlja grubo mešanje u unutrašnja pitanja Venecuele i "medjunarodno razbojništvo".

Rusija je čvrsto uz Madura, dok su SAD medju više od 50 država koje su podržale venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida koji se proglasio za privremenog predsednika u pokušaju da zbaci s vlasti Madura.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG