Dostupni linkovi

Rohani: Tramp da vrati poverenje između SAD i Irana


Ako američka vlada želi da razgovara treba da stvori potrebne uslove: Hasan Rohani
Ako američka vlada želi da razgovara treba da stvori potrebne uslove: Hasan Rohani

Iranski predsednik Hasan Rohani ocenio je da njegov američki kolega Donald Tramp treba da povrati poverenje između SAD i Irana pre mogućeg susreta dvojice vođa.

"Pre toga treba da stvorimo klimu uzajamnog poverenja", rekao je sinoć Rohani za američku televiziju Foks njuz u Njujorku gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN i dodao da je Vašington izneverio to poverenje povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma.

On je odgovarao na pitanje novinara o mogućem susretu sa Trampom ove nedelje na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

"Ako američka vlada želi da razgovara treba da stvori potrebne uslove", rekao je Rohani.

Novinari spekulišu da bi moglo da dođe do manje više slučajnog susreta dvojice lidera u kuloarima UN u Njujorku, dok iranski predsednik ne vidi zašto bi se takav susret održao.

"Zbog čega. Ako imamo velike ciljeve za naše narode to treba da bude nešto predviđeno i pripremljeno. Tramp je isisao poverenje između naših zemalja i vrlo je važno da ga povrati", rekao je on.

Po Rohaniju, ponovno uspostavljanje poverenja se dobija smanjenjem pritiska na iransku naciju i narod.

Vašington je ponovo uspostavio sankcije Iranu i stalno ih zaoštrava od maja 2018. godine kada je Tramp povukao Ameriku iz međunarodnog sporazuma zaključenog tri godine ranije da spreči Teheran da dobije nuklearno oružje.

Iran, čija privreda se muči zbog sankcija poslednjih meseci, počeo je postepeno da odustaje od restrikcija nametnutih njegovom nuklearnom programu, prema tom međunarodnom sporazumu.

Rohani je rekao da bi ukidanje sankcija promenilo stvari i da bi onda moglo da se razmišlja o razgovoru o brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao što se razgovaralo o nuklearnim pitanjima.

Kako navodi Frans pres on time jasno otvara vrata globalnijem sporazumu sa međunarodnom zajednicom.

"Mi smo 2015. zaključili sporazum, možemo takođe sklopiti sporazume o drugim pitanjima", rekao je Rohani.

Vašington želi novi sporazum sa Teheranom koji bi bio stroži po nuklearnom pitanju i koji bi uključio i ograničenja za balistički program Irana i tražio da Iran prekine sa destabilizujućim ponašanjem na Bliskom istoku.

Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG