Dostupni linkovi

Pompeo: Tramp spreman za sastanak sa Rohanijem bez preduslova


Iranski predsjednik Hasan Rohani

Predsjednik SAD Donald Tramp spreman je da se bez preduslova sastane sa predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem tokom predstojećeg sastanka u UN, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo, prenosi Rojters.

On je o mogućem sastanku govorio tokom emitovanja vijesti u kojima je trebalo da saopšti odluku SAD da uvedu nove sankcije oružanim grupama, uključujući Iransku revolucionarnu gardu.

"On je spreman da se sastane bez preduslova", rekao je Pompeo na pitanje o mogućnosti sastanka Trampa i Rohanija tokom sjednice Generalne skupštine UN kasnije ovog mjeseca.

Trampova administracija sprovodi ono što u Vašingtonu nazivaju kampanjom "maksimalnog pritiska" sa ciljem otežavanja bilo kakvog rada koji bi doveo do toga da Iran dobije nuklearno oružje, a tokom kampanje koristi diplomatske i ekonomske mjere kao što su sankcije.

Rohani je izjavio da Iran ne pokušava da dobije nuklearno oružje i da neće razgovarati sa SAD sve dok Vašington ne ukine sankcije koje su ponovo uvedene Teheranu nakon istupanja Amerike iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine.

XS
SM
MD
LG