Dostupni linkovi

Mun pozvao na bliže veze sa Severnom Korejom


Mun Džae-in i Kim Džong-un, Pjongjang
Mun Džae-in i Kim Džong-un, Pjongjang

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in pozvao je na produbljivanje odnosa sa Severnom Korejom u zamenu za napredak u nuklearnom razoružanju, prenosi AP.

Mun, koji se odavno zalaže za bliže veze dve Koreje, rekao je liderima okupljenim u Generalnoj skupštini UN u Nujorku da će Južna Koreja "garantovati bezbednost Severne Koreje" i izrazio nadu da će Pjongjang učiniti isto za njegovu zemlju.

Uprkos nizu sastanaka Muna i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, kao i nekoliko susreta Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, i dalje postoji nerešivi problem kako navesti Sever da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Južnokorejski lider je bio ključna figura diplomatskih napora koji su doveli do samita Trampa i Kima. Tramp, koji je 2017. razmenjivao uvrede s Kimom, postao je 2018. prvi američki predsednik koji se tokom mandata sreo sa severnokorejskim liderom a u junu ove godine je postao prvi koji je stupio na teritoriju Severne Koreje.

Tramp je u ponedeljak u UN rekao da bi "uskoro" moglo doći do novog samita ali nije iznosio detalje.

Mun je izjavio da je Trampov ulazak u Severnu Koreju bio "izuzetan korak koji će ući u istoriju mira na Korejskom poluostrvu i severoistočnoj Aziji" i naveo da se nada da će "oba lidera nastaviti novim ogromnim korakom".

Severna Koreja i pored samita izvela niz proba projektila kratkog dometa, što je uznemirilo Južnu Koreju i Japan. Analitičari smatraju da bi to mogao biti pokušaj Pjongjanga da ostvari povoljniji položaj u budućim pregovorima.

Vlasti u Pjongjangu žele ukidanje teških sankcija uvedenih zbog razvijanja nuklearnih balističkih projektila koji mogu da pogode SAD, dok Vašington najpre traži konkretne korake ka razoružanju Severa.

Mun je u govoru rekao da bi uzajamne bezbednosne garancije omogućile brže razoružanje i mir na Korejskom poluostrvu. Dve Koreje su tehnički još uvek u ratu.

On je pozvao i na stvaranje "međunarodne mirovne zone" u Demilitarizovanoj zoni koja deli dve zemlje, gde bi se nalazile kancelarije UN i drugih međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG