Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja: Žetva najslabija u posljednjih pet godina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Očekuje se da će proizvodnja žitarica u Sjevernoj Koreji ove godine biti najmanja u posljednjih pet godina, a ozbiljne nestašice će osjetiti 40 odsto stanovništva, saopšteno je iz UN.

Ekonomija ove zemlje ove godine je pogođena sušom, a trpi i posljedice slabog sistema za navodnjavanje, kao i sankcija koje su državi uvedene zbog oružanih programa.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ u novom kvartalnom izvještaju navodi da je, zbog slabih prinosa glavnih kultura - pirinča i kukuruza - hitno potrebna pomoć za 10,1 milion ljudi.

U dokumentu se navodi da je ispodprosječna količina kiše od sredine aprila do sredine jula uticala na sezonu žetve pirinča i kukuruza.

Sjeverna Koreja je odavno suočena sa nestašicama hrane, a u zemlji postoji nefunkcionalan sistem podjele hrane. Državni mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci upozoravali na sušu i druge "postojeće abnormalne fenomene".

Slaba žetva dolazi u vrijeme kada zemlja pokušava da spriječi širenje virusa afričke svinjske kuge, poslije potvrde prvog slučaja u maju.

Južna Koreja je obećala da će poslati 50.000 tona pirinča kao pomoć svom sjevernom susjedu kroz UN-ov Svjetski program za hranu.

Isporuka je odgođena jer je Pjongjang ravnodušno reagovao na ponudu u vrijeme kada je u zastoju dijalog sa SAD o denuklearizaciji, rekli su zvaničnici u Seulu.

XS
SM
MD
LG