Dostupni linkovi

UN: Severna Koreja nastavlja nuklearni program i krši sankcije


Severna Koreja nastavlja svoj nuklearni program izbegavajući sankcije, saopštile su u petak UN posle nedavne serije raketnih proba.

Severna Koreja je 2018. godine usvojila moratorijum na nuklearne probe i na testiranja raketa dugog dometa. Takođe je tada najavljeno zatvaranje lokacije za nuklearne probe u Pungje-riju.

UN u novom izveštaju međutim ukazuju da Pjongjang nije prekinuo svoj nuklearni program.

"Severna Koreja je nastavila svoj nuklearni program uprkos odsustvu nuklearnih proba i zatvaranju lokacije", navela je grupa stručnjaka UN koja je u izveštaju obuhvatila period od februara do avgusta.

U izveštaju se navodi da je Severna Koreja nastavila da koristi kompleks za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu.

Budućnost tog kompleksa predstavljao je kamen spoticanja drugog samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Samit održan u februaru u Hanoju završen je ranije i na tom sastanku nije postignut nikakav pomak.

Tramp je u nekoliko navrata rekao da odsustvo nuklearnih proba od 2017. godine predstavlja jedan od njegovih diplomatskih uspeha.

Pjongjang je poslednjih nedelja sproveo niz proba raketa kratkog dometa, kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog zajedničke vojne vežbe snaga SAD i Južne Koreje.


XS
SM
MD
LG