Dostupni linkovi

Bolsonaro: Pogrešno je reći da je Amazon dio globalne baštine


Brazilski vojnik tokom gašenja požara u brazilskom dijelu Amazona

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro napao je medije u utorak tokom govora kojeg je održao u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, zbog kako je naveo 'laganja' o požarima u Amazoniji te je ujedno kritikovao i međunarodnu zabrinutost za prašumu koja je prema njemu uslovljena bogatom biološkom raznolikošću regije.

Dan nakon što je odbio učestvovati na sastanku UN-a o klimatskim promjenama, Bolsonaro je iskoristio svoj govor pred Generalnom skupštinom da ponovo istakne brazilski suverenitet nad 60 posto dijela Amazonije.

"Pogrešno je reći da je Amazon dio globalne baštine i pogrešno je reći, kako znanstvenici tvrde, da su naše prašume pluća svijeta", rekao je Bolsonaro.

Nagli porast požara u Amazoniji ove godine, najveći od 2010. godine, izazvao je zabrinutost širom svijeta zbog prašume te se smatra jednim od udara na klimatske promjene. Požari su izazvali kritiku usmjerenu ka Bolsonarovoj vladi da nije učinila dovoljno kako bi zaustavila namjerne požare zbog širenja pašnjaka.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro

Bolsonaro je rekao da je suša u ovo doba godine pogodovala požarima, spontanim i nelegalnim, navodeći da prašume ne uništava plamen "kako kažu lažni mediji".

Bolsonaro je dodao da su "senzacionalistički napadi" koje je njegova vlada doživjela od međunarodnih medija zbog požara potaknuli brazilski patriotizam.

Desničarski brazilski predsjednik preuzeo je dužnost u januaru te je planirao razviti Amazon izgradnjom cesta i proširivanjem poljoprivrede i rudarstva u domorodačkim područjima.

Tokom govora u Ujedinjenim nacijama, Bolsonaro je inzistirao da je Brazil jedna od zemalja koja najviše štiti svoj okoliš i koristi samo osam posto svog teritorija za poljoprivredu zbog proizvodnje hrane koja je svijetu potrebna.

Više od 80.000 požara registrovano je na području amazonske prašume ove godine.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG