Dostupni linkovi

Rekordan broj požara u Brazilu


Požari u prašumi Amazona
Požari u prašumi Amazona

U momentu porasta zabrinutosti oko okolišne politike koju vodi desničarski predsjednik Brazila, Jair Bolsonaro, Svemirski istraživački centar ove zemlje (INPE) saopštio je da su požari u amazonskoj prašumi u Brazilu dosegli rekordan broj sa 72.843 požara registrovanih do sada.

Ova brojka predstavlja najveći broj zabilježenih požara od 2013. godine kada je ovaj istraživački centar počeo sa praćenjem. U odnosu na 2018. godinu broj požara u Brazilu porastao je za 83 posto.

Iz INPE centra su saopštili da su od prošlog četvrtka satelitskim slikama uočili 9.507 novih požara u zemlji, pretežno u području Amazona, najvećoj prašumi na svijetu koju brojni vide ključnom za borbu protiv klimatskih promjena.

Amazonska prašuma u Brazilu gori, gradovi u dimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Do sada neviđen broj požara dešava se od kada je Bolsonaro stupio na poziciju u januaru i obećao da će razviti Amazon i pretvoriti ga u zonu za poljoprivredu i rudarstvo, ignorišući međunarodnu zabrinutost zbog sječe šume.

Na pitanje novinara o nekontrolisanim požarima Amazona, Bolsonaro je rekao da se radi o dobu u godini kada poljoprivrednici pale vatre kako bi očistili zemlju.

Međutim iz INPE-e su saopštili da ogroman broj požara ne može doći od toga ili od sezone suše.

"Nema ništa nenormalno po pitanju klime ove godine u regiji Amazona", rekao je istraživač INPE Alberto Setzer.

"Ljudi često okrivljuju sezonu suše za požare, no to nije tačno", dodao je on.

Bolsonaro je nedavno otpustio direktora INPE nakon što je kritikovao statistike centra rekavši da pokazuju povećan broj sječe šume za kojeg on smatra da nije tačan.

Brazilski najveći grad Sao Paolo u ponedjeljak je bio zahvaćen dimom zbog požara koji se dešavaju hiljadama kilometara daleko u Amazonu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG