Dostupni linkovi

Tramp: Iran je jedna od najvećih bezbednosnih pretnji


Donald Tramp tokom obraćanja u UN, 24. septembra
Donald Tramp tokom obraćanja u UN, 24. septembra

Predsednik SAD Donald Trump rekao je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da je "jedna od najvećih sigurnosnih pretnji s kojima se danas suočavaju države koje vole mir - represivni režim u Iranu". Tramp je pre svog obraćanja 24. septembra u Ujedinjenim nacijama rekao da će njegov spor s Iranom biti ključno pitanje na obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, jer želi da pojača podršku svojoj strategiji "maksimalnog pritiska" na Teheran.

"Razgovaraćemo o Iranu", rekao je Tramp 23. septembra, dok je informisao novinare o svom govoru pred okupljanje svetskih lidera na godišnjem događaju UN-a. "Trenutno vršimo veliki pritisak na njih (Irance), veći pritisak nego što su ikada imali", rekao je Tramp novinarima.

"Mnogo stvari se dešava u odnosu na Iran, puno više nego što biste znali, puno više nego što znaju mediji", dodao je. Tramp je zauzeo oštru liniju protiv Teherana otkako je preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2017. godine. U maju 2018. povukao se iz značajnog nuklearnog sporazuma 2015. godine koji je Iran potpisao sa šest svetskih sila i počeo je ponovo uvoditi sankcije koje su ublažene u zamenu za suzbijanje nuklearnog programa Teherana. Francuska, Nemačka i Velika Britanija, koje su takođe potpisale sporazum, borile su se da se ovaj sporazum održi u životu, ali su takođe upozorile Teheran zbog „provokacija“ usled niza napada na isporuke u regionu Persijskog zaliva i na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji.

Mnogi na Zapadu krive Iran za napade što je Teheran negirao. Špekulisalo se o mogućem sastanku Trampa i iranskog predsednika Hasana Rohanija tokom Generalne skupštine, ali Tramp je 23. septembra rekao da ništa nije planirano. Tramp je rekao da će takođe reći UN-u "da su Sjedinjene Države najveća zemlja na svijetu. Nikad nisu bile jače, a nikada nije bilo ni bolje".

'Budućnost ne pripada globalistima'

Tramp je danas drugim svetskim liderima u Generalnoj skupštini UN poručio i da pametne vođe stavljaju budućnost sopstvenog naroda i zemlje na prvo mesto.

Rekao je da budućnost ne pripada globalistima već onima koji štite svoje građane i poštuju svoje susede.

Tramp je govorio na početku generalne debate 74. godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN. Po tradiciji generalnu debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a za njim je govorio predstavnik Brazila, novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

Tramp prisustvuje sastancima i govorima u UN, gde će biti tri dana. On je ukazao na nisku stopu nezaposlenosti u SAD i rekao da su u svemu što rade SAD usmerene na to da "osnaže snove i stremljenja" svojih građana.

Naglasio je da prioritet daje samoopredeljenju nacije umesto savezu i globalizaciji.

Rekao je da SAD žele mir, saradnju, uzajamnu dobit sa svima, ali da da nikad neće prestati da brani američke interese.

XS
SM
MD
LG