Dostupni linkovi

SAD okrivile Iran za napade u Saudijskoj Arabiji, Teheran odbacuje optužbe


Dim posle napada na naftno postojenje 'Aramco' u Saduijskoj Arabiji
Dim posle napada na naftno postojenje 'Aramco' u Saduijskoj Arabiji

Deset napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje su SAD okrivile Iran, onesposobili su u subotu skoro polovinu kapaciteta za proizvodnju nafte u toj državi.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode SAD da je Iran odgovoran za napade, ocenjujući da su takve izjave deo „politike maksimalnih laži Sjedinjenih država“, prenosi AP.

"Takve optužbe i primedbe nerazumljive su i besmislene", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi.

Američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je u subotu da je Teheran "pokrenuo napad bez presedana" na globalnu isporuku energije.

Šiitski pobunjenici Huti u Jemenu preuzeli su odgovornost za napade na dva nalazišta za preradu nafte u istočnoj Saudijskoj Arabiji, koja su smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela dnevno - gotovo polovinu proizvodnje, što je uticalo na pet procenata svetske dnevne proizvodnje nafte, preneo je Rojters.

"Nema dokaza da su napadi došli iz Jemena", napisao je Pompeo na Tviteru u kojem je optužio iranskog predsednika Hasana Rohanija i ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa da se prave da su posvećeni diplomatiji.

"Teheran stoji iza skoro 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se Rohani i Zarif pretvaraju da su uključeni u diplomatiju", napisao je Pompeo na Tviteru.

Pompeo je rekao da je "usred svih poziva na deeskalaciju" napetosti u regionu Persijskog zaliva, "Iran pokrenuo napad bez presedana na svetsko snabdevanje energijom".

"Pozivamo sve države da javno i nedvosmisleno osude iranske napade", napisao je Pompeo.

"Sjedinjene Države će sarađivati sa partnerima i saveznicima kako bi osigurale da energetska tržišta ostanu dobro snabdevena, a Iran je odgovoran za agresiju", naveo je američki državni sekretar.

Napadi na dva postrojenja za preradu nafte kompanije “Aramko” u subotu pred zoru izazvali su velike eksplozije, za koje je saudijski ministar energetik, princ Abdulaziz bin Salman rekao da su "rezultirali privremenom obustavom proizvodnje".

U međuvremenu, američko Ministarstvo energetike saopštilo je da je „spremno da rasporedi resurse“ iz svojih strateških rezervi nafte, „ako je potrebno da nadoknadi bilo kakve poremećaje na naftnom tržištu“.

Koalicija Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz podršku SAD, od 2015. se bori protiv šiitskihpobunjenika Huta, koje podržava Iran.

Napade bespilotnim letelicama osudile su Ujedinjene nacije, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Kuvajt.

XS
SM
MD
LG