Dostupni linkovi

Tramp nakon napada na Saudijsku Arabiju


Donald Tramp, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Donald Tramp, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Američki predsjednik Donald Trump napisao je u ponedjeljak na twitteru da su Sjedinjene Američke Države spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, nakon što je visoki zvaničnik američke administracije za napad okrivio Iran.

"Ima razloga da vjerujemo da znamo ko je krivac, kao "zapeta puška" smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni vjeruju da stoji iza ovog napada", napisao je Trump.

Ranije je visoki američki zvaničnik rekao novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo također je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gdje se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koje već četiri godine podržavaju vladu u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi odbacio je kao "besmislene" navode SAD da je Iran odgovoran za napade.

Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hajizadeh upozorio je da je Islamska Republika spremna za "potpuni" rat.

"Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa", rekao je komandant.

Trump je također odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svjetsku proizvodnju za 5 posto i povećao cijene nafte više od 19 posto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 posto.

XS
SM
MD
LG