Dostupni linkovi

Konferencija 'Besmrtni puk' sutra u Beogradu


Međunarodna konferencija "Besmrtni puk", na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i izvršnog odbora udruženja "Besmrtni puk" u Rusiji, održaće se, prema najavama, 25. septembra u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Konferenciji će prisustvovati oko 80 učesnika, a oni dolaze iz 55 zemalja.

Ova konferencija se po prvi put održava izvan granica Rusije, a prema rečima ministra za rad Zorana Đorđevića, teme o kojima će biti reči na konferenciji su Drugi svetski rat, kao i borba protiv fašizma.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa koliko sredstava je Srbija izvojila iz budžeta za ovu konferenciju, Đorđević navodi da Srbija ne finansira događaj.

„To rade naši prijatelji iz Ruske Federacije koji u potpunosti finansiraju to (konferenciju, prim.red.). Ono što smo mi preuzeli na sebe jeste da logistički pomognemo s obzirom da gosti dolaze iz Ruske Federacije i mi smo preduzeli aktivnosti kako bi njima pomogli oko rezervacije samog Doma Vojske, restorana i prihvat gostiju“, navodi Đorđević.

Ova konferencija, kako Đorđević navodi, predstavlja i priliku da se podigne glas „protiv onih koji su sebi dozvolili da Srbiju i Rusiju ne pozovu na obeležavanje početka Drugog svetskog rata 1. septembra“. Naime, 1. septembra ove godine u prestonici Poljske Varšavi je obeleženo 80 godina od početka Drugog svetskog rata, a poziv nisu dobile Ruska Federacija i Srbija.

„Srbija i Rusija su uvek bile na istoj strani, na pravoj strani, pripadaju narodima koji su u Drugom svetskom ratu u prvih četiri sa najvećim gubicima“, kaže on.

U okviru konferencije biće prikazan i film „Sreća u koverti” u ruskoj produkciji iz 2019. godine, kao i umetničko veče posvećeno ruskom piscu Vasiliju Semjonoviču, najavio je međunarodni koordinator ruskog udruženja „Besmrtni puk” Sergej Gluščenko.

Šetnja pod nazivom „Besmrtni puk”, u okviru koje marširaju potomci boraca antifašista, organizuje se svake godine 9. maja na Dan pobede nad fašizmom u više od 100 zemalja. Ove godine ta manifestacija održana je u Srbiji po četvrti put u Beogradu i Nišu.

Uoči ovogodišnjeg marša „Besmrtnog puka“ u Beogradu organizatori su pozvali učesnike marša da ponesu fotografije svojih rođaka „koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu, u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i onih koji su branili Jugoslaviju od NATO agresije 1999. godine“.

Šetnju „Besmrtni puk“ u Nišu ove godine predvodili su kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević.

Slavljenje Dana pobede ili ruskih simbola?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00


XS
SM
MD
LG