Dostupni linkovi

Johnson: Ne očekujte proboj Brexita u New Yorku


Boris Johnson
Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u ponedjeljak na malu vjerojatnost da će doći do proboja o Brexitu tijekom razgovora na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Reuters.

Johnson, koji se zalaže za izlazak Britanije iz Europske unije krajem listopada sa ili bez dogovora, trebao bi održati razgovore s nekoliko europskih čelnika u New Yorku, uključujući njemačku Angelu Merkel i irskog premijera Lea Varadkara.

Također će razgovarati o napretku u postizanju sporazuma o Brexitu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

"Upozorio bih vas sve da ne mislite da će to biti trenutak", rekao je novinarima u avionu na putu za New York. "Ne želim pretjerano uzdići uvjerenje da će doći do proboja u New York."

Johnson je rekao da, iako je postignut "velik napredak" od njegovog stupanja na dužnost u srpnju, budući da su čelnici EU-a sada priznali da Sporazum o povlačenju, koji je postigla bivša premijerka Theresa May, treba izmijeniti, "očito još postoje praznine i još postoje poteškoće".

On želi ukloniti takozvani backstop, mehanizam koji treba osigurati da između Sjeverne Irske i Irske ne bude takozvane "tvrde granice" nakon Brexita.

Prošli tjedan Britanija je s Bruxellesom podijelila tehničke dokumente iznoseći svoje ideje za rješavanje spornog pitanja o backstopu, iako to nisu formalno-pravni prijedlozi koje je Bruxelles tražio.

XS
SM
MD
LG