Dostupni linkovi

Junker: Bregzit bez dogovora vodi ka granici u Irskoj


Mislim da još imamo mogućnost postizanja dogovora: Žan Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da će granične kontrole biti postavljene na irskoj granici ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o istupanju.

Junker je za Skaj njuz rekao da EU mora da "obezbedi zaštitu interesa EU i jedinstvenog tržišta".

Očuvanje trenutnog statusa granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske je jedno od najkomplikovanijih pitanja u razgovorima o Bregzitu.

Junker je naveo da bi, u slučaju da posle Bregzita bez sporazuma u Irskoj ne bude granice, životinja koja uđe u Severnu Irsku potom mogla bez ikakvih kontrola da preko Irske uđe u EU.

"To se neće desiti. Mi moramo da zaštitimo zdravlje i bezbednost naših građana", rekao je predsednik EK.

U intervjuu koji je dao za današnje izdanje španskog lista “Pais” Junker je rekao da istupanje Velike Britanije iz članstva u EU, predviđeno za 31. oktobar, predstavlja "tragičan trenutak za Evropu".

Junker koji i sam odlazi sa funkcije 31. oktobra, rekao je da je Bregzit suprotan duhu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila koji se u svoje vreme zalagao za "države ujedinjene u Evropi".

"Mislim da još imamo mogućnost postizanja dogovora" sa Londonom, ocenio je Junker i dodao da je nedavno u Luskemburgu imao "konstruktivan i pozitivan" razgovor s britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Junker je dodao da ne deli stav onih koji misle da se Džonson igra "sa EU i samim sobom" već smatra da britanski premijer pokušava da pronađe dogovor prihvatljiv i za britanski i Evropski parlament.

Predsednik EK izrazio je žaljenje što EU nije "intervenisala" 2016. kada je Velika Britanija organizovala referendum o Bregzitu.

Junker je pomenuo "kampanju laži i dezinformacija" pre referenduma i dodao da je EK odlučila da ne interveniše na molbu tadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona smatrajući sada da je to bila "velika greška".

XS
SM
MD
LG