Dostupni linkovi

Nema dogovora oko sporazuma za izlazak Velike Britanije iz EU


predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson
predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarali su u ponedjeljak u Luksemburgu o Bregzitu, međutim nije došlo do novih dogovora oko sporazuma za izlazak.

Džonson je novinarima rekao da "strastveno" vjeruje da se dogovor može postići, dok iz Evropske unije (EU) poručuju da još čekaju konkretne prijedloge Ujedinjenog Kraljevstva.

Evropska komisija je nakon sastanka saopštila da Velika Britanija tek treba da ponudi "pravno operativna" rješenja u vezi sa irskom granicom, glavnom blokadom dogovora.

Glavna tačka dogovora je takozvani bekstop, mehanizam koji od Velike Britanije zahteva da zadrži određena pravila EU kako bi izbjegla čvrstu granicu između članice EU Irske i Sjeverne Irske.

"Predsjednik Junker naglasio je spremnost i otvorenost Komisije da ispita da li su takvi prijedlozi realni", navodi se iz EK, dok je britanska vlada saopštila da će pregovori biti intenzivirani.

Džonsonov portparol nije želio da iznosi detalje sa sastanka rekavši da nije korisno da se pregovara u javnosti.

Džonson je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, ali insistira na tome da može da se dogovori sa evropskim čelnicima.

Sporazum njegove prethodnice Tereze Mej tri puta je odbijen u britanskom parlamentu.

Da li pristalice Bregzita žele Bregzit?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

XS
SM
MD
LG