Dostupni linkovi

Novi šef Delegacije EU u BIH predao akreditive


Delegacija EU u BIH
Delegacija EU u BIH

Novoimenovani ambasador - šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BIH) i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, predao je u ponedjeljak kopiju akreditiva Ministarstvu vanjskih poslova (MIP) BiH.

Kako je saopšteno iz bosanskohercegovačkog Ministarstva vanjskih poslova kopiju akreditiva predao je načelniku Odjela za diplomatski protokol u MIP-u BIH Mirsadu Bešiću.

Na mjesto šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU Johann Sattler stiže iz Albanije gdje je obnašao funkciju ambasadora Austrije. Na novu funkciju Vijeće EU ga je imenovalo na dvije godine i zamijeniće dosadašnjeg šefa Delegacije Lars Gunar Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark), koji je na ovoj poziciji bio od 2015. godine.

Njegov mandat, kako je saopšteno nakon imenovanja temelji se na glavnim ciljevima politike EU u Bosni i Hercegovini, odnosno daljnjem napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene države koja mirno sarađuje sa svojim susjedima, osiguravanju toga da BiH bude nepovratno na putu prema članstvu u Uniji.

U Sattlerovoj biografiji navodi se da je studirao političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Insbruku, Pragu i Moskvi. 2008. godine doktorirao je na Univerzitetu u Beču, a u diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine.

Radio je i kao zamjenik voditelja Ureda glavnog sekretara pri Ministarstvu vanjskih poslova, savjetnik za politička pitanja u austrijskoj ambasadi u Vašingtonu i član kabineta posebnog predstavnika EU za Jugoistočnu Evropu (Pakt o stabilnosti) u Briselu, nakon čega je tri godine bio na čelu Odjela za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova u Beču.

XS
SM
MD
LG