Dostupni linkovi

Delegacija EU pozvala Predsjedništvo BiH na kompromis o formiranju vlasti


Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, Sarajevo
Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, Sarajevo

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saopštenju je pozvala članove Predsjedništva BiH da u utorak (20. avgust) prevaziđu međusobne razlike dijalogom i kompromisom u interesu svih bh. građana.

U saopštenju se ističe da je formiranje vlasti u BiH od ključne važnosti za njen napredak u procesu integracije u EU.

Iz Delegacije EU rečeno je za regionalnu N1 televiziju da bi sporazum o formiranju vlasti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), postignut 5. avgusta, trebalo da posluži kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje institucija, čime bi se omogućilo sprovođenje prijeko potrebnih reformi.

Podsjetivši da je EU taj sporazum pozdravila kao važan napredak i kao rezultat kompromisa potpisnika, naglašeno je da je EU spremna nastaviti da pomaže, ali da je odgovornost na domaćim liderima da sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kako su se dogovorili.

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, uz odredbu da Vijeće ministara treba biti konstituisan do 5. septembra.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH samo ako prethodnu bude usvojen Godišnji nacionalni program (ANP) kojim bi automatski bio aktiviran MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO).

Isti stav iznio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, dok je član Milorad Dodik odbacio mogućnost usvajanja ANP-a, ali je zatražio formiranje novog Vijeća ministara BiH u koji bi ušli i kadrovi njegove stranke, kako bi se primijenio rezultat opštih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Predsjedništvo BiH u utorak bi trebalo da odluči o upućivanju ANP-a u Brisel, a potom o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

XS
SM
MD
LG