Dostupni linkovi

Wigemark: Mora se misliti na opšti interes građana iz oba entiteta


Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Lars Gunnar Wigemark, boravio je u oproštajnoj posjeti u Banjaluci tokom koje je izjavio kako EU žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Savjet ministara.

Wigemark je istakao kako je važno da novi Savjet ministara BiH bude formiran prije sastanka zemalja članica Evropske Unije o Mišljenju Evropske komisije. Dodaje da sa strane Evropske unije postoji shvatanje da je imenovanje mandatara povezano i sa nekim drugim pitanjima kao što je put Bosne i Hercegovine prema NATO savezu.

„Za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati i u ovom trenutku niko ne govori o članstvu i ono što jeste krajnji cilj ove zemlje jeste članstvo u Evropskoj Uniji“, poručio je Wigemark te dodao da „ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu.“

„Prošlo je deset mjeseci, vlast nije formirana i mora se misliti na opšti interes građana koji žive u ovoj državi, u oba entiteta. Ja lično mislim da postoje praktična rješenja za sva pitanja i da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizovati bilo koje od pitanja. Mislim da nema mjesta za to. Ono što je za nas važno iz Evropske Unije, da će Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU doći na dnevni red i da će u tome trenutku kada se to bude sagledavalo biti posmatrano da li postoji formirana vlast u zemlji i da li se zemlja može nastaviti kretati dalje, na tom putu.“

Upravo u prisustvu Wigemarka 5. avgusta potpisan je sporazum između lidera SDA Bakira Izetbegovića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića o formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH.

S obzirom na različita tumačenja sporazuma i jučerašnjem otkazivanju dvije sjednice državnog Predsjedništva na kojima se trebalo glasati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i mandataru Savjeta ministara BiH, pitanje je hoće li biti ispoštovan rok 5. septembra do kada važi sporazum.

„Mi smo svjedočili tome, ali to je njihov sporazum, nije naš. On nije u potpunosti usklađen sa politikama Evropske Unije. Mi smo ih o tome obavijestili. Ali, ipak smatram da to jeste dobar sporazum, dobar jedan polazni osnov i kada se formiraju vlasti, biće na njima da ga implementiraju i da oni sami osmisle politike za njegovo provođenje“, rekao je danas Wigemark.

On je danas u Banjaluci razgovarao sa premijerom RS Radovanom Viškovićem, a obavio je i neformalan razgovor sa predstavnicima medija o Mišljenju Evropske komisije, slobodi medija, slobodi izražavanja i okupljanja, te evropskim integracijama.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG