Dostupni linkovi

Crnadak: Rezolucija SDA ugrožava sigurnost Balkana


Igor Crnadak
Igor Crnadak

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH i potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak ocjenio je da će, ako Stranka demokratske akcije (SDA) pokuša da sprovede rezoluciju usvojenu na Kongresu te stranke, biti ugroženi mir i stabilnost „ne samo u BiH, nego na čitavom Balkanu“.

Kongres SDA usvojio je u subotu Programsku deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA Republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, reforma policije.

„Ova rezolucija je antidejtonska, antievropska, protiv interesa srpskog naroda, entiteta RS i protiv interesa države Bosne i Hercegovine. BiH može da opstane samo uz unutrašnji dogovor, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, onako kako piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Sve drugo osim BiH zasnovane na dva entiteta i tri konstitutivna naroda dovelo bi do toga se poremeti balans, što bi sigurno ugrozilo funkcionisanje u narednom periodu“, rekao je Crnadak.

„Poruka da SDA neće odustati od osporavanja imena entiteta Republika Srpska je dodatna provokacija ove stranke“, smatra Crnadak koja, kako kaže, nepotrebno radikalizuje i onako tešku političku situaciju u BiH u kojoj vlast na državnom nivou nije formirana ni jedanaest mjeseci od izbora.

„Nadama se da će na sve ovo reagovati i međunarodna zajednica. Posebno je važno da čujemo Evropu. Mi ovdje treba da radimo da se približavamo jedni drugima, a ovakve stvari nas udaljavaju jedne od drugih, udaljavaju nas od pomirenja, od međusobnog razumijevanja i od bilo kakvog zajedničkog dogovora“, kazao je Crnadak.

Vučić: Srbija za poštovanje Dejtona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom novih programskih dokumenata Stranke demokratske akcije, da se Srbija zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovora sva tri naroda koji žive u BiH.

"Svako drugo rešenje bez toga, plašim se, ne bi vodilo u najboljem smeru. Ne želim da dajem izjave na prečac, želim da detaljno pročitam ta programska dokumenta SDA. Nismo se mešali ni oko odluke o NATO pa nećemo na prečac ni oko ovoga", rekao je Vučić u Pranjanima.

On je rekao da mu se čini da je, ipak, “reč o dokumentu koji je mnogo važniji nego što neki žele da ga predstave i da će se Srbija prema tome ozbiljno odnositi, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma”.

XS
SM
MD
LG