Dostupni linkovi

BiH traži od Hrvatske da nađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad


Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak učešćestvovaće u delegaciji Bosne i Hercegovine na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju u Beču koja će se održati u srijedu, 18. septembra.

Bosna i Hercegovina će prema riječima Crnadka iznijeti jasan stav da se protivi odlaganju nuklernog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u blizini granice sa BiH.

„Iako ovaj format ne podrazumijeva učešće ministara inostranih poslova, odlučio sam da budem tamo kao bismo na najvišem nivou u ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija koja je najvažniji autoritet u svijetu za pitanje nuklearne bezbjednosti još jednom jasno poručili da ne možemo dozvoliti da se nuklearni otpad odlaže na samoj granici“, kazao je Crnadak.

Podsjetio je da je pitanje Trgovske gore prvi put evidentirano kao problem prije četiri godine na forumu za atomsku energiju.

„Na konferenciji u Beču ćemo obrazložiti naše stavove i jasno reći zašto se ne smije dozvoliti da se to desi i tražićemo da se nađe neko drugo riješenje. Niko nikome ne može zabraniti, ne funkconišu tako stvari na tom nivou, ali može da se napravi jedan snažan pritisak. Vjerujem da sve ove aktivnosti mogu dovesti da se traže neka druga rješenja. Šta će biti konačan ishod to niko ne može reći“, ocjenio je ministar inostranih poslova BiH.

NE nuklearnom otpadu Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Vlada Hrvatske donijela je Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva. Ovim programom, nuklearni otpad iz nuklearke “Krško” biće odlagan na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

XS
SM
MD
LG