Dostupni linkovi

Ambasador Rusije u Beogradu: Protiv podele Kosova


Alekandar Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da se Rusija ne zalaže za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja tog pitanja, ali da ne može da razume ni izjavu da bi podela stvorila presedan u Evropi.

Bocan-Harčenko je za list "Politika" od nedelje rekao da rešenje može biti pronađeno samo kao rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa, kao i da "nijedna šema koja je smišljena i nametana spolja neće stvoriti neki dugoročni temelj".

On je kazao da su danas povljniji uslovi nego pre za odnose Beograda i Moskve i da su oni "u usponu bez presedana".

"Srbija zauzima važno mesto u našoj spoljnoj politici, to su dugoročni interesi", ocenio je Bocan-Harčenko i dodao da je politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića okrenuta Rusiji.

On je naveo i da je počela izgradnja srpskog dela "Turskog toka" od bugarske do mađarske granice.

"Mi verujemo u optimistični scenario. Važno je da sve bude u pravnom okviru, bez politizacije. Imali smo kontakte na visokom nivou i s Bugarima i s Mađarima i polazimo od toga da će zdrav razum i pragmatični pristup nadvladati", rekao je ambasador Rusije u Srbiji odgovarajuću na pitanje da li može da se desi da Srbija izgradi taj tok, a druge zemlje ne.

Gradnja 'Turskog toka' u tišini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

On je govoreći o sporzumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije (EAEU) kazao da Jermenija trenutno predsedava Savezom i da je planirano potpisivanje 25. oktobra u Moskvi na premijerskom nivou.

"Kampanja koja je u Srbiji pokrenuta protiv sporazuma nije utemeljena na pravnim osnovama, niti se bilo ko poziva na dokumente kojima bi potkrepio takve tvrdnje", kazao je ruski ambasador i dodao da je taj sporazum rezultat dugotrajnih pregovora.

On je za "Politiku" naveo da "Srbija jeste rusko uporište, jednako koliko je Rusija srpsko uporište" i dodao da se ne može reći da je Srbija "jedino uporište Rusije, jer Rusija razvija odnose i sa drugim zemljama u Evropi".

XS
SM
MD
LG