Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona': Podrška studentima Beogradskog univerziteta


Građani ispred Rektorata Beogradskog univerziteta su dali podršku studentima koji blokiraju tu zgradu.
Građani ispred Rektorata Beogradskog univerziteta su dali podršku studentima koji blokiraju tu zgradu.

Dve teme su bile dominantne u uvodnim obraćanjima protesta - bojkot izbora i aktuelna blokada zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu u kojoj se već 30 sati studenti, okupljeni oko organizacije "1 od 5 miliona", nalaze zaključani. Zahtevaju razrešenje ministra finansija Siniše Malog zbog optužbi da je plagirao doktorat i depolitizaciju Beogradskog univerziteta.

Moma Kovačević, jedan od studenata koji učestvuje u blokadi, poručio je okupljenima na protestu da studenti neće odustati.

"Više studenata je bilo fizički napadnuto. Od uprave Rektorata nismo čuli još nijednu javnu osudu. Noćas su studenti bili zaključani i zbog toga grupa koja je htela da uđe, to nije mogla. Zato smo danas od 16 časova preuzeli potpunu kontrolu nad zgradom Rektorata", rekao je Kovačević.

U petak, 13. septembra, dan uoči protesta, studenti okupljeni u okviru organizacije "1 od 5 miliona" blokirali su zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu gde je došlo do incidenta. Verbalni sukob i gurkanje nastalo je između dve grupe studenata – onih okupljenih oko "1 od 5 miliona" i druge grupe koja se predstavila kao "Nezavisna studentska organizacija".

Studenti "1 od 5 miliona" ranije su najavili blokadu Rektorata ukoliko se ne ispuni njihov zahtev da rektorka Univerziteta Ivanka Popović od premijerke Ane Brnabić zatraži razrešenje ministra finansija Siniše Malog zbog afere "plagijata master rada".

Na ovom protestu, podršku studentima dala je i profesorka biologije Beogradskog univerziteta, Biljana Stojković.

"Nisam hrabra, već ne možemo da ignorišemo naše studente. Duboki naklon, oni se bore i za nas", rekla je Stojkovićeva.

Učesnicima protesta obratio se i potpredsednik Narodne stranke, Nikola Jovanović. On je pozdravio odluku Ujedinjene Demokratske stranke da bojkotuje izbore te pozvao i okupljene građane da to učine.

"'Ne pristajem' su dve magične reči. Ne pristajemo na lažne izbore! Nećemo da parazitiramo u sistemu koji je korumpiran", rekao je Jovanović.

Među okupljenim građanima bio je i lider Narodne stranke, Vuk Jeremić u majici na natpisom "bojkot".

Vuk Jeremić na protestu
Vuk Jeremić na protestu

Nakon okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta, kolona građana je krenula u šetnju.

Učesnici protesta ostavili su ispred ulaznih vrata Komore javnih izvršitelja Srbije mrežicu i kantu sa krečom navodeći da to simbolizuje polomljenu ruku novosađanske Slobodanke Ninić koja je izbačena iz svog stana.

Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, rekao je novinarima prilikom ostavljanja kante da će zagipsati sva vrata javnih izvršitelja u Srbiji ukoliko oni nastave da zloupotrebljavaju Zakon o izvršenju i obezbeđenju i izbacuju socijalne slučajeve iz svojih domova.

Slobodanki Ninić iz Novog Sada je pre nekoliko dana polomljena ruka prilikom izbacivanja iz stana uz intervenciju policije i vatrogasaca.

I mada je kraj protesta bio planiran kod Komore izvršitelja, organizatori su pozvali građane da se vrate do platoa kod Filozofskog fakulteta i zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta kako bi podržali studente.

Kod Rektorata građanima se kratko obratila studentkinja Mila Jovanović. Zahvalivši se na podršci, poručila je da studenti ostaju u Rektoratu.

Sada već punih devet meseci, građani glavnog grada Srbije protestuju svake subote u centru Beograda. U tom periodu održan je i jedan veći protest kome su se priključili građani i drugih gradova Srbije.

Protesti nisu prekidani ni tokom letnjih meseci. U avgustu, na jednom od okupljana, došlo je do incidenta kada su organizatori hteli da ostave listu zahteva za održavanje fer izbora ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Antivladini protesti počeli su 8. decembra 2018. a inicijalan povod bio je napad na jednog od lidera opozicije, Borka Stefanovića, koji je pretučen uoči održavanja tribine opozicionog Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Učesnici i organizatori protesta još od početka decembra 2018. traže od vlasti u Srbiji da se obezbede uslovi za fer i ravnopravne izbore, da se omogući nezavisnost rada kontrolnih tela, kao i da se stvore uslovi za povratak opozicije u parlament a da se njihovi stavovi čuju na državnoj Radio-televiziji Srbije (RTS).

XS
SM
MD
LG