Dostupni linkovi

Stanari beogradskog hotela Bristol prekinuli štrajk glađu


Stanari Bristola
Stanari Bristola

Stanari hotela Bristol u Beogradu prekinuli su štrajk glađu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, potvrdio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) jedan od stanara Dragan Stojanović.

On je rekao da su dobili ponovo struju, koja je bila isključena u avgustu, a da će se razgovori sa nadležnima nastaviti, jer nisu dobili nikakva konkretna obećanja u vezi sa rešavanjem stambenih pitanja.

Sastanku je, osim predsednika države, prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je nakon razgovora sa stanarima hotela Bristol rekao da su "razumeli njihov problem" i da će se u najkraćem vremenskom periodu pronaći rešenje za situaciju u kojoj se nalaze.

U hotelu trenutno živi 11 porodica vojnih penzionera koje su tu privremeno doseljene pre više od 20 godina nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Vojni beskućnici, koji žive u nekadašnjem hotelu Bristol u Beogradu, 5. septembra su otpočeli štrajk glađu zahtevajući od Ministarstva odbrane da trajno reši njihovo stambeno pitanje, jer su, kako tvrde, otplatili stanove tokom radnog veka u poseban fond vojske. Međutim, u Ministarstva odbrane kažu da stanari po zakonu jedino imaju pravo na privremeni smeštaj.

Ministarstvo odbrane Srbije više puta je saopštavalo da je, saglasno zaključku Vlade od 28. avgusta 2018. godine, prestalo pravo ministarstva na korišćenje tog objekta i da preostalim korisnicima smeštaja u Bristolu nude stanove za privremeni smeštaj u beogradskom A bloku ili u vojnosamačkim hotelima Zvezdara i Galeb.

Prethodno su vojni penzioneri i njihove porodice štrajkovali glađu u maju 2019. godine, kada su prvi put ostali bez struje, a prethodno i bez obezbeđenja na recepciji hotela, telefona i grejanja.

Hotel Bristol bi trebalo da preuzme kompanija Beograd na vodi, koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel.

Bez struje i grejanja čekaju iseljenje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG