Dostupni linkovi

Stanari “Bristola” u subotu sa Vučićem


Predstavnici stanara beogradskog hotela "Bristol" koji već devet dana štrajkuju glađu sastaće se u subotu u Predsedništvu Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao jedan od stanara Dragan Stojanović, nakon Vučićeve najave iz Vatikana da će se sastati sa stanarima "Bristola".

Porodice vojnih penzionera koje su smeštene u hotelu “Bristol” u beogradskoj četvrti Savamala već 26 dana nemaju struju. Deo stanara započeo je 5.septembra štrajk glađu i ističu da neće odustati dok ne dobiju stanove koji im, kako tvrde, pripadaju po zakonu.

Podsetimo, po ugovoru između države Srbije i kompanije "Beograd na vodi", objekat hotela “Bristol” treba da pripadne investitoru tog projekta.

U hotelu trenutno živi 11 porodica vojnih penzionera koje su tu privremeno doseljene pre više od dvadeset godina nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Vojni penzioneri ističu da ih nakon što su počeli štrajk glađu nije posetio niko od predstavnika Ministarstva odbrane koje je upravljalo delom hotela gde su oni smešteni.

“Oni sa nama samo medijski ‘ratuju’. Kažu, mi im nudimo stanove, oni neće. Ali ništa napismeno nam nisu ponudili. Koji stan, koji sprat, koja ulica, koliki stan i u kakvom statusu – kao privremeni smeštaj, u zakup na godinu, dve, ili u zakup na neodređeno vreme što nas zakonski sleduje”, kaže Stojanović.

Ministarstvo odbrane Srbije više puta je saopštavalo da je, saglasno zaključku Vlade od 28. avgusta 2018. godine, prestalo pravo ministarstva na korišćenje tog objekta i da preostalim korisnicima smeštaja u Bristolu nude stanove za privremeni smeštaj u beogradskom A bloku ili u vojnosamačkim hotelima Zvezdara i Galeb.

“Grad je dao stanove za nas, država je dala stanove za nas Ministarstvu odbrane. Mi ne verujemo uopšte Ministarstvu odbrane”, odgovara na to Dragan Stojanović koji već 23 godine živi u “Bristolu”.

Prethodno su vojni penzioneri i njihove porodice štrajkovali glađu u maju 2019. godine, kada su prvi put ostali bez struje, a prethodno i bez obezbeđenja na recepciji hotela, telefona i grejanja.

Štrajk je, kako su tada rekli, bio način borbe za normalne uslove za život, ali i borba sa “pojačavanjem pritisaka” da se isele iz "Bristola", budući da bi objekat trebalo da preuzme kompanija "Beograd na vodi" koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel.

XS
SM
MD
LG