Dostupni linkovi

Sobranje u subotu o razrešenju specijalne tužiteljke Katice Janeve


Katica Janeva
Katica Janeva

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Taljat Džaferi zakazao je za subotu (14. septembar) u 13.00 sati plenarnu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve.

Sednica će biti održana dan pre isteka mandata Janeve, a opoziciona VMRO DPMNE smatra da je zakazana prekasno i da bi specijalna tužiteljka mogla da se spasi razrešenja.

Za smenjivanje Janeve potrebna je dvostruka dvotrećinska većina (ukupnog broja poslanika i poslanika manjina), a nakon što eventualno bude izglasano razrešenje to treba da potvrdi Savet državnih tužilaca Severne Makedonije.

Taj savet je postupak za razrešenje specijalne tužiteljke za prisluškivane razgovore pokrenuo 29. avgusta, nakon što je Katica Janeva završila u pritvoru kao trećeosumnjičena u slučaju iznude nazvanom "Reket".

Predlog da Janeva bude smenjena zbog "nezakonitog i nestručnog rada" Odbor parlamenta Severne Makedonije za izbor i imenovanja je jednoglasno odobrio na sednici 5. septembra.

U aferi "Reket", za iznudu 1,5 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman, u istrazi afere "Imperija", pored Janeve su osumnjičeni i Bojan Jovanovski – Boki 13 i Zoran Milevski.

XS
SM
MD
LG