Dostupni linkovi

Prestižna ukrajinska vojna škola dobila prvo žensko odeljenje


Regrutkinje prve ženske čete u čuvenoj vojnoj školi morale su da ispune iste standarde upisa kao dečaci.
Regrutkinje prve ženske čete u čuvenoj vojnoj školi morale su da ispune iste standarde upisa kao dečaci.

Od ove godine prestižnu kijevsku vojnu gimnaziju pohađaju i devojčice. Upisano je njih 20, koje su morale da ispune iste uslove kao dečaci. Rukovodstvo škole kaže da bi taj broj mogao biti povećan ako eksperiment bude uspešan.

Tinejdžerka Lina Nazipova oduvek je sanjala da krene stopama roditelja. Ove nedelje je dobila šansu.

Nazipova je jedna od 20 mladih žena koje su 2. septembra počele nastavu na prestižnoj kijevskoj vojnoj gimnaziji "Ivan Bogun", kao prve ženske polaznice u istoriji škole, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Moj san je da budem pilot vojnog helikoptera kao moj otac i deda", rekla je ona za RSE pre prvog dana nastave, dodajući da je njena majka takođe bila oficirka u oružanim snagama.

Lina Nazipova
Lina Nazipova

Prvih 20 polaznica je u novom, odvojenom odeljenju u školi i biće poznate kao Prvi vod Prve divizije.

Tu, međutim, prestaju razlike s ostalim đacima.

General major Igor Gordičuk, direktor škole, rekao je da su standardi za upis 300 đaka identični za oba pola i da su zasnovani isključivo na njihovoj snazi, spretnosti, izdržljivosti, psihološkoj spremnosti i motivaciji.

"Prvi put u istoriji škole, ovde će imati obuku devojke koje su, tokom prijemnih ispita, dobile priliku da nose visoko zvanje polaznika vojne gimnazije 'Ivan Bogun'", rekao je on.

"Ako bude dobra godina, onda možemo opravdati predlog (školskog) rukovodstva i povećati njihov broj", rekao je Gordičuk za ukrajinski portal Hromadske.

U januaru su žene činile osam odsto svih vojnika koji su služili u operaciji združenih snaga protiv separatista koje podržava Moskva na istoku Ukrajine, saopštila je vojska. Četiri odsto su više oficirke.

Oko 10 odsto ukupnog vojnog osoblja oružanih snaga su žene, što je otprilike sličan procenat u kao članicama NATO, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Mada su polaznice veoma motivisane, komandantkinja voda i nadzornica novog ženskog odeljenja Julija Mikitenko kaže da ih verovatno čeka surovo buđenje.

"Da li svih 20 razume u šta su ušle? Naravno da ne", rekla je ona.

"Biće devojčica koje će verovatno reći 'Žao mi je, nisam spremna za ovo'. I niko ih neće kriviti, zato što vojska nije laka. Ali istovremeno, neke od tih devojčica su upisale gimnaziju pošto su čitav život sanjale da postanu vojnici. One su motivisane. One znaju šta žele".

Prvih 20 polaznica je obrazovalo novo, zasebno odeljenje u školi i biće poznate kao Prvi vod Prvog Eskadrona.
Prvih 20 polaznica je obrazovalo novo, zasebno odeljenje u školi i biće poznate kao Prvi vod Prvog Eskadrona.

Apolinarija Ivanova (15) dobila je motivaciju iz ličnog iskustva i kampa u kojem je slušala ratne veterane.

Ivanova je bila primorana da se odseli iz grada Severodonjeck u oblasti Lugansk kada je 2014. izbio rat između separatista koje podržava Rusija i ukrajinskih vojnika.

Njena porodica je podeljena zbog sukoba, pošto je majka ostala da se stara o starijim rođacima, dok se Ivanova sa sestrom i ocem preselila na bezbedno u Kijevu.

"Odlučila sam da postanem vojnik kada sam imala 11 godina. Moji roditelji su me podržavali u ovome. Počeli su da me šalju u patriotske kampove. Učili smo o borbenoj taktici i kako da rastavimo i sastavimo automatsku pušku", rekla je ona.

"To mi je pomoglo da donesem odluku o mojoj budućoj vojnoj specijalizaciji: želim da bude specijalista za izviđanje! Ući ću u kopnene trupe i planiram da svojim primerom dokažem da devojke takođe mogu biti komandanti u borbi", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG