Dostupni linkovi

Ramuš Haradinaj potvrdio da neće prisustvovati sastanku premijera u Pragu


Odlazeći šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj potvrdio da neće učestvovati na sastanku premijera u Češkoj
Odlazeći šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj potvrdio da neće učestvovati na sastanku premijera u Češkoj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je potvrdio da neće učestvovati na susretu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana koji se održava u Pragu 12. septembra.

Haradinaj je putem društvenih mreža naveo da mu obaveze u zemlji onemogućavaju učešće.

“Zbog dinamičnih političkih dešavanja na Kosovu nisam mogao da prisustvujem. Kosovo i Češka Republika imaju dobre bilateralne odnose i nastavićemo ih dalje produbljivati i jačati”, istakao je odlazeći šef kosvske vlade na zvančnim stranama socijalnih mreža te potvrdio da je oko ovog zvanično obavestio svog češkog kolegu Andreja Babiša.

RSE je već u ponedeljak javio da Ramuš Haradinaj neće učestvovati na praškom susretu.


Odluka Haradinaja da ne učetvuje dolazi usred debate koja se odvija u češkom javnom mnjenju oko mogućnosti da ova država povuče prinznanje koosvske nezavisnosti.

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman je u Beogradu izjavio da će postaviti pitanje - da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova.
Međutim, Haradinaj u svojim nastupima nije spomenuo da je to razlog za njegovo odustvo.

Inače učešće na skupu u Pragu su već potvrdili premijeri Bosne i Hercegovine i Srbije, Denis Zvizdić i Ana Brnabić, a u saopštenju premijerke Srbije navodi se kako je riječ o prvom susretu predsjednika vlada zemalja Višegradske grupe – Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, sa premijerima Zapadnog Balkana.

Dodaje se i da će tema sastanka biti jačanje sveukupne političke i ekonomske saradnje između dva regiona, sa posebnim fokusom na pitanjima infrastrukture, ljudskih resursa, obrazovanja, finansijske stabilnosti i izazova klimatskih promjena.


XS
SM
MD
LG