Dostupni linkovi

Kosovo odustalo od samita u Pragu zbog izbora u toj zemlji


Premijer Kosova u ostavci, Ramuš Haradinaj
Premijer Kosova u ostavci, Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj neće biti prisutan na sastanku premijera Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana u Pragu sutra, 12. septembra, a zbog okolnosti na Kosovu i potrebe da Kosovo zaključi važan proces prijevremenih izbora, rekla je Donjeta Gaši, glasnogovornica Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.

Dodala je da je premijer Ramuš Haradinaj pohvalio trud Češke, kao i njihovo zalaganje u sklopu Višegradske grupe za države Zapadnog Balkana u kontekstu proširenja Evropske unije.

„Višegradsku grupu premijer Haradinaj vidi kao važan forum koji doprinosi demokratskim procesima, saradnji i njegovanju evropskih vrijednosti, zbog čega će Kosovo nastaviti da bude aktivan dio grupe“, zaključila je Gaši.

Učešće su potvrdili premijeri Bosne i Hercegovine i Srbije, Denis Zvizdić i Ana Brnabić, a u saopćenju premijerke Srbije navodi se kako je riječ o prvom susretu predsjednika vlada zemalja Višegradske grupe – Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, sa premijerima Zapadnog Balkana.

Dodaje se i da će tema sastanka biti jačanje sveukupne političke i ekonomske saradnje između dva regiona, sa posebnim fokusom na pitanjima infrastrukture, ljudskih resursa, obrazovanja, finansijske stabilnosti i izazova klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG