Dostupni linkovi

Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona


Donald Trump (lijevo) i John Bolton
Donald Trump (lijevo) i John Bolton

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

"Sinoć sam obavijestio Johna Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući", napisao je.

"Nisam se snažno slagao s mnogim njegovim prijedlozima", napisao je Trump, dodavši da će sljedeće sedmice biti imenovan novi savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Ovaj potez dolazi uslijed izvještaja o podjelama u Trumpovom kabinetu zbog otkazanog mirovnog plana za pozivanje talibana u SAD.

Portparolka Bijele kuće Stephanie Grisham rekla je novinarima: "[Predsjedniku] se ne sviđaju mnoge njegove [Boltonove] politike, oni se ne slažu".

Kao odgovor, Bolton je objavio tweet u kojem je naveo da je ponudio ostavku u ponedjeljak uveče.

Vijest o Boltonovoj smjeni bila je iznenađenje za mnoge u Bijeloj kući. Samo sat prije Trumpove poruke na Twitteru, kancelarija za medije je najavila da će se Bolton pridružiti državnom sekretaru Mikeu Pompeu i ministru finansija Stevenu Mnuchinu u brifingu za novinare.

Bolton je Trumpov treći savjetnik za nacionalnu sigurnost, imenovan u aprilu 2018. godine poslije odlaska generala H.R. McMastera.

Bolton je važio za pristalicu "tvrde linije" u vanjskoj politici još od administracije Ronalda Reagana, a postao je poznat po svojoj glasnoj podršci ratu u Iraku dok je bio američki ambasador pri UN-i pod predsjednikom Georgeom W. Bushom, prenosi AP.

U Trumpovoj administraciji Bolton je upozoravao na predsjednikovo brzo približavanje Sjevernoj Koreji i bio je protiv Trumpove prošlogodišnje odluke da povuče američke trupe iz Sirije.

On je vodio tihu kampanju unutar administracije i sa saveznicima u inostranstvu da ubijedi Trumpa da zadrži američke trupe u Siriji da bi se suprotstavile preostalim pripadnicima "Islamske države" i iranskom uticaju u regionu.

BBC takođe prenosi da se Bolton usprotivio mirovnim pregovorima s talibanima, koje je Trump prekinuo tokom vikenda nakon što je u početku pozvao tu grupu u SAD da finalizira mirovne pregovore.

Trumpov poziv talibanima privukao je kritike zbog njihovog rasporeda za susret, koji se približio godišnjici napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Bolton u Ukrajini: Nametnuli smo više sankcija Rusiji nego EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG