Dostupni linkovi

Štiti li azil Sinđelića od izručenja?


Saša Sinđelić, Podgorica, fotoarhiv
Saša Sinđelić, Podgorica, fotoarhiv

Nakon što je Crna Gora odbila da izruči Hrvatskoj Sašu Sinđelića, svjedoka saradnika u predmetu pokušaj terorizma, postavlja se pitanje - da li ga status azilanta, ukoliko ga zatraži i dobije, štiti od izručenja u slučaju da Hrvatska ponovi zahtjev prema Crnoj Gori?

Iz Višeg suda Crne Gore Radiju Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da Sinđelić neće biti izručen Republici Hrvatskoj, koja ga potražuje zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu zbog ubistva Mirka Fotisa.

"Viši sud u Podgorici je 22. aprila 2019. godine odbio zahtjev za izručenje lica S.S. po zamolnici nadležnih organa Republike Hrvatske a u cilju izdržavanja kazne zatvora po presudi Županijskog suda u Vukovaru. Ovu odluku Višeg suda u Podgorici potvrdio je i Apelacioni sud Crne Gore", navodi portparolka Višeg suda Aida Muzurović u izjavi za RSE.

Međutim, za sada nije poznato kako je Krivično vijeće Višeg suda obrazložilo odluku da odbije zamolnicu Republike Hrvatske budući da to rješenje još nije postavljeno na sajtu suda.

Inače, Sinđelić je, prema navodima Specijalnog tužilaštva u Crnu Goru, ušao prije tri dana iz Srbije. Od tada se, prema pisanju medija, nalazi u Centru za azilante.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je Sinđelić u Crnoj Gori "i da je u Odjeljenju bezbjednosti u Rožajama izjavio da je progonjen zbog čega je zatražio politički azil".

No, kako su agenciji MINA saopštili iz MUP-a Crne Gore, Sinđelić još nije podnio zahtjev za međunarodnu zaštitu. Prema pojašnjenju iz MUP-a u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca svaki stranac, nakon izražene namjere, kod Sektora granične policije, dužan je da podnese zahtjev za međunarodnu zaštitu Ministarstvu, u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 15 dana.

Pitanje je - da li azil, ukoliko ga zatraži i dobije, štiti Sinđelića u slučaju da iz Republike Hrvatske stigne nova zamolnica za njegovo izručenje, i šta bi u tom slučaju bila obaveza države Crne Gore?

Advokat Nikola Martinović za RSE kaže da su stvari u tom pogledu pravno prilično jasne.

"Ako je Crna Gora jednom odbila da ga izruči Hrvatskoj ona je vezana za tu odluku i ona bi i u slučaju ponovljenog zahtjeva Hrvatske trebalo da bude identična. To je jedna stvar, a druga stvar je i ako mu odobri azil ona mu mora pružiti zaštitu", kaže Martinović.

Advokat Martinović nema informacije koji su razlozi naveli Sinđelića da dođe u Crnu Goru, a na osnovu kojih će državni organi donijeti odluku, ukoliko on zatraži azil u Crnoj Gori.

"On mora da navede šta mu to prijeti u nekoj državi iz koje dolazi. Tu Crna Gora ima dvije mogućnosti. Ako tvrdi da mu u Srbiji prijeti opasnost, da mu da azil , a druga je da ako tvrdi da mu ne prijeti neka neuobičajena opasnost nego da su to izlaganja sudskim postupcima koji su uobičajeni za svakog građanina onda mu neće odobriti azil", navodi Martinović.

Inače, zahtjev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića upućen je još dok je trajao sudski postupak za pokušaj terorizma u okviru kojeg je Sinđelić bio ključni svjedok Specijalnog tužilaštva u dokazivanju odgovornosti okrivljenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

Viši sud u Podgorici je 9. maja ove godine prvostepeno osudio dvojicu ruskih državljana, osam državljana Srbije, te dva funkcionera opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori i njihovog vozača na preko 68 godina zatvora.

Oni su osuđeni za planiranje i pokušaj nasilnog rušenja vlasti, proglašenje pobjede DF-a na izborima kako bi se spriječio ulazak Crne Gore u NATO.

Upravo zbog činjenice da je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ubistvo, advokati okrivljenih su tokom postupka dovodili u pitanje kredibilitet Sinđelića kao ključnog svjedoka tužilaštva.

Iz opozicionog DF, čiji su lideri osuđeni u tom postupku, takođe su prije dvije godine ukazivali da je iz tog razloga Sinđelić više nego sporan kao svjedok saradnik.

"Treba li uopšte da uvjeravam javnost da ne postoji niti jedan sud u svijetu koji bi prihvatio ovakvog ubicu za kredibilnog svjedoka na bazi čijeg iskaza se gradi sva ova farsa", kazao je funkcioner DF-a Slaven Radunović na konferenciji za novinare 2017. godine.

Sinđelića je Županijski sud u Vukovaru osudio na 21 godinu zatvora zbog ubistva poljoprivrednika Mirka Fotisa, hrvatskog državljanina, kome je pucao u leđa, a potom ukrao traktor i prebjegao u Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG