Dostupni linkovi

Viši sud u Podgorici: Sinđelića izručiti Hrvatskoj


Saša Sinđelić

Viši sud u Podgorici odlučio je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Saše Sinđelića Hrvatskoj u kojoj je osuđen na 21 godinu zatvora.

"Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije S. S., po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine, izrečene presudom Županijskog suda zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela – teško ubojstvo", navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Višeg suda.

Nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je, kako se navodi, utvrdio "da S. S. nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje, da krivična djela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, da su ova krivična djela, kako po važećem u vrijeme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela, i to kao krivično djelo – teško ubistvo iz čl. 144 st. 1 tač. 4 KZ CG i kao produženo krivično djelo – teška krađa iz čl. 240 st. 1 tač. 1 u vezi čl. 49 KZ CG, te da za ista nije nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja".

Protiv ovog rješenja Sinđelić se može žaliti Apelacionom sudu Crne Gore.

Ukoliko taj sud potvrdi današnju odluku Višeg suda, Sinđelić će biti izručen Hrvatskoj.

Saša Sinđelić je imao status svjedoka saradnika u procesu suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

Šta je Sinđelić rekao na sudu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

XS
SM
MD
LG