Dostupni linkovi

Plenković osudio napade na Pupovca


Andrej Plenković (lijevo) i Milorad Pupovac
Andrej Plenković (lijevo) i Milorad Pupovac

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković oštro je osudio poruke mržnje koje su se u ponedjeljak pojavile u rodnom selu predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca Cerane Donje u drniškoj zagori – "ubi Srbina" i o tome da je Pupovac "velikosrpski luđak" koji "terorizira Hrvatsku".

"Ova poruka mržnje na najbolji mogući način razotkriva one koji je pišu. Treba vidjeti tko stoji iza tih poruka. S kojom namjerom, s kojim ciljem, sa kakvom vizijom hrvatskog društva u 2019. godini?", upitao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Hrvatske je dodao kako su te poruke parafraza naslova u jednom tjedniku (nije mu spomenuo ime, ali zadarski "Hrvatski tjednik notoran je po takvim prozivanjima Pupovca") i da za cilj imaju destabilizaciju položaja SDSS-a u vladajućoj većini, destabilizaciju cijele vladajuće većine, rušenje Vlade i izazivanje krize.

On je kazao kako je njegova vizija Hrvatske da to bude uređena zemlja u kojoj se manjine dobro osjećao.

Plenković je iznova odbacio Pupovčeve ocjene o dovođenju suvremene Hrvatske u relaciju sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), o tome da je Hrvatska faktor nestabilnosti i da je aktualna hrvatska Vlada odgovorna za klimu nesnošljivosti.

"U Vladi nema nikoga tko bi na bilo koji milimetarski način pridonosio klimi nesnošljivosti. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici nema aktera kojima je jedini raison d'etre (razlog postojanja) da generiraju klimu nesnošljivosti. Takvih nema. A ako ih ima, nisu niti utjecajni, ni relevantni, niti će biti utjecajni i relevantni", naglasio je Plenković.

Dodao je da je upravo njegova Vlada "zaoblila te oštre uglove", koji su u hrvatskom društvu postojali 2015. i 2016. godine.

Zaključio je kako je aktualna suradnja HDZ-a s manjinama u vladajućoj većini "nužna i ključna za hrvatsko društvo, da bude zdravo, snošljivo i tolerantno".

On je najavio suradnju s manjinama i nakon sljedećih izbora, bude li HDZ formirao parlamentarnu većinu.

XS
SM
MD
LG