Dostupni linkovi

U ovoj godini 'bez napada na novinare u Crnoj Gori i njihovu imovinu'


Predstavnici medija u Crnoj Gori

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević kazao je da u Crnoj Gori ove godine nije bilo registrovanih krivičnih djela na štetu novinara ili njihove imovine, koji bi se odnosili na njihov profesionalni rad.

Govoreći u utorak u Skupštini na okruglom stolu "Mediji i medijski ambijent u Crnoj Gori", koji je organizovao Odbor za evropske integracije, Drljević je precizirao da je u prošloj godini od četiri predmeta napada na novinare tri okončana pravosnažnim presudama, dok je u jednom predmetu pokrenut krivični postupak.

"Ipak, dosadašnji rezultati ne treba da nas uljuljkaju, već ih treba shvatiti kao solidan temelj na kojem ćemo s podjednakom posvećenošću nastaviti s izgradnjom medijskog ambijenta u skladu s najvećim evropskim standardima i demokratskim vrijednostima", poručio je Drljević.

Aleksandar Drljević je istakao da je savremeno demokratsko društvo nezamislivo bez slobode izražavanja i slobode medija.

"Monopoli vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog vrha, zarobljenost institucija, a posebno pravosudnog sistema i endemska korupcija, ne mogu biti povoljan ambijent za razvoj profesionalnih medija i medijskih sloboda", kazala je novinarka Milka Tadić Mijović.

"Taj ambijent objašnjava i apsurd, da sa jedne strane pregovaramo sa EU već sedam godina, a druge u istom tom periodu indeks medijskih sloboda opada konstantno u Crnoj Gori i to najviše u regionu", ocijenila je Mijović.

Tadić Mijović je saopštila da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja u istoriji na izborima nikada nije promijenila vlast.

"Od 1945. godine njom neprikosnoveno vlada jedna ista stranka -komunistička, koja je 1990. godine prošlog vijeka samo promijenila naziv. Dakle, ovdje suštinski nikada nije srušen Berlinski zid jer cjelokupnim sistemom i dalje upravlja jedna partija", kazala je Mijović.

S druge strane, Milka Tadić Mijović je naglasila je da su u Crnoj Gori nekažnjeni ostali "gotovo svi napadi" na novinare.

"Oni se intenziviraju još od 2004. godine, kada je ubijen Duško Jovanović, i bilo ih je na desetine. Od tada je bilo svega. Brutalnog prebijanja, pokušaja ubistva kao u slučaju koleginice Olivere Lakić, novinarke dnevnika 'Vijesti', eksplozija pred kućama novinara i pred redakcijama, paljenja automobila, a jedan naš kolega Jovo Martinović proveo je u zatvoru gotovo godinu i po", kazala je Tadić Mijović i dodala da "nalogodavci napada na novinare nijesu odgovarali pred zakonom".

Predsjednik Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTVCG) Ivan Jovetić je, govoreći o medijskom ambijentu i promjenama u Javnom servisu, kazao da je novi Savjet osmislio dokument kojim su definisali da RTVCG "mora biti partijski apolitična".

"Namjerno smo koristili taj termin. A kako će to ići u praksi - to ostaje da vidimo. Naše je bilo da u ovom trenutku definišemo platformu", saopštio je Jovetić.

Govoreći o medijskom ambijentu, predsjednik skupštinskog Odbora Slaven Radunović iz Demokratskog fronta (DF) je ocijenio da u Crnoj Gori "fali sloboda" i to zbog činjenice da se vlast nije mijenjala decenijama.

"Kad je RTVCG u pitanju, imam nekog razumijevanja jer oni su samo odsjaj iz ogledala čitave situacije u društvu. To je naša realnost. Nama fali sloboda. Crnoj Gori najviše što fali, fali sloboda", smatra Radunović.

Okrugli sto o medijskim slobodama u Crnoj Gori, koji je održan u crnogorskoj Skupštini pred Odborom za evropske integracije, posvećen je pregovaračkom procesu sa EU i to: poglavljima 10 - Informatičko društvo i mediji i 23 - Vladavina prava i temeljna prava.

XS
SM
MD
LG