Dostupni linkovi

Poziv Crnoj Gori da oslobodi novinara Jova Martinovića


Novinar Jovo Martinović
Novinar Jovo Martinović

Crnogorske i međunarodne organizacije za slobodu medija pozvale su vlasti te zemlje da oslobode istraživačkog novinara Jova Martinovića, koji je osuđen na 18 meseci zatvora pod optužbom za trgovinu drogom i zločinačko udruživanje. Poziv je objavljen 9. septembra, tri dana uoči saslušanja Martinovića povodom njegove žalbe na presudu u sudu u Podgorici.

Martinovićeva oslobađajuća presuda bila bi „velika blagodet za medijske slobode i vladavinu zakona kojima Crna Gora teži kako bi udovoljila standardima Evropske unije“, rekla je Nora Vehofsits, zastupnica u Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF). "Vreme je da se prestane sa gonjenjem i zastrašivanjem novinara koji rade na slobodi informisanja", kazala je Vehofsits.

U zajedničkom saopštenju ECPMF i devet drugih nadzirača slobode medija navodi se da „nedostatak pravde i zaštite slobodnih i nezavisnih medija u Crnoj Gori izaziva veliku zabrinutost i da se to mora rešavati sa krajnjom hitnošću i odlučnošću“. Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izdao je zasebno saopštenje pozivajući vlasti Crne Gore da ne osporavaju Martinovićevu žalbu, rekavši da je "jednostavno obavljao svoj posao kada je izveštavao o pitanjima od javnog interesa".

"Zatvaranje novinara zbog njegovog izveštavanja stvara opasan presedan i imaće obeshrabrujući efekat u crnogorskim medijima", navodi se u izjavi Gulnoze Said, koordinatora programa za Evropu i centralnu Aziju CPJ-a u Njujorku.

Viši sud u Podgorici osudio je Martinovića 14. januara na godinu i po dana zatvora zbog kako je navedeno učešća u međunarodnom švercu droge. On je osuđen zajedno sa Duškom Martinovićem, koji je priznao učešće u švercu i sa još nekoliko optuženih.

Novinar Jovo Martinović na suđenju je kazao da je sa Duškom Martinovićem, članom međunarodne kriminalne bande "Pink Panter" i ostalima imao samo službene kontakte jer je snimao dva dokumentarna filma.

On je tokom istrage više od godinu dana boravio u pritvoru, iako su međunarodne novinarske organizacije tražile da bude pušten da se brani sa slobode, navodeći da su mu ugrožena elementarna ljudska prava.

Martinović, koji je izveštavao o kriminalu za lokalne i strane medije, negirao je optužbe protiv njega i rekao da veruje da je to vid odmazde zbog njegovog izveštavanja.

Crna Gora, koja se nada da će se pridružiti Evropskoj uniji do 2025. godine, nalazi se pod pritiskom da se bori protiv organizovanog kriminala i zaštiti slobode medija. Zemlja se nalazi na 104. mestu od 180 zemalja u svetskom indeksu slobode štampe Reporetra bez granica.

XS
SM
MD
LG