Dostupni linkovi

Ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na kojem je trebalo da uruči notu


Zastave Srbije i Hrvatske
Zastave Srbije i Hrvatske

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je ambasadorka Mira Nikolić u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu tog ministarstva kako bi predala protestnu notu zvaničnicima hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske navelo da je u to ministarstvo pozvana ambasadorka Nikolić da bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku, 7. septembra na graničnom prelazu Bajakovo.

Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi, navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da postupak ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a kome je prethodio pretres stvari članova delegacije, i koji je obrazložen nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno, nije osnovan", navodi se u noti.

Kako se dodaje, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope i ukazuje da "neprimerenih postupaka" niti reakcija "srpskog političkog vođstva" nije bilo.

XS
SM
MD
LG